Burgemeester Carla Breuer opent de Dag van de Mantelzorg: 'Jullie zijn onmisbaar', bedankt ze de mantelzorgers in Teylingen. | Foto: pr./Treffend Beeld
Burgemeester Carla Breuer opent de Dag van de Mantelzorg: 'Jullie zijn onmisbaar', bedankt ze de mantelzorgers in Teylingen. | Foto: pr./Treffend Beeld Foto: pr./www.treffendbeeld.nl

Onbegrip zit mantelzorgers vaak in de weg

n 'We willen gehoord worden'

Teylingen n Mantelzorgers zorgen vaak lange tijd voor een partner, familielid of vriend. Dat doen ze in hun eigen tijd, soms naast een baan, maar voor iedereen geldt: de zorg is er altijd. Tijdens de Dag van de Mantelzorg, georganiseerd door Welzijn Teylingen, worden de mantelzorgers in het zonnetje gezet en kunnen ze even ontspannen. Met die waardering zullen veel mensen het eens zijn, maar toch lopen juist mantelzorgers tegen veel onbegrip aan.

De Dag van de Mantelzorg is een dag met taart, massages en creatieve activiteiten. Dat klinkt als een feest en dat is voor veel mantelzorgers ook. Even spontaan weg gaan kan niet zomaar als je voor iemand zorgt. Uitstapjes moeten van te voren goed ingepland worden. Want wie zorgt er voor de zorg als de mantelzorger er even niet is? Anton (87) zit op de stoel bij de pedicure. Zijn voeten worden gemasseerd. "Even een momentje voor mezelf," zegt hij. Zijn vrouw zit sinds een jaar in een rolstoel en kan weinig zelfstandig. "Ze is nu bij mijn dochter in Leiden. Daar heb ik haar vanmorgen naartoe gebracht, zodat ik even hier kan zijn." Vorig jaar was de Sassenheimer voor het eerst op de dag in het Rijnlands Lyceum en dat is goed bevallen. "Ik ga vanmiddag naar de workshop over de dagelijkse verzorging thuis. Dat is voor mij erg van toepassing."

Gehoord worden

Mantelzorgers hebben vaak te maken met onbegrip, bleek vorig jaar uit de rondetafelgesprekken tijdens de Mantelzorgdag. En niet alleen bij de omgeving, waar vriendschappen geen stand houden, maar ook bij professionals voelen mantelzorgers zich niet altijd gehoord. Dit jaar vraagt Leny Noteboom, mantelzorgconsulent bij Welzijn Teylingen, de mantelzorgers om hun ervaringen te delen en met mogelijke oplossingen te komen. De huisarts blijkt een cruciale rol te spelen. "Bij de huisarts is de drempel laag. Daar kom je al voor andere klachten. Zij moeten het signaleren als het je als mantelzorger boven het hoofd groeit," zegt een van de deelnemers.

Daarnaast vertellen diverse mantelzorgers dat ze door de de zorgaanbiedersbomen het bos niet meer zien. "Wie helpt nu eigenlijk waarbij? En met wie moet ik waarvoor contact opnemen?", zegt Fred. De 81-jarige Warmonder is mantelzorger voor zijn vrouw. Ze is aan het dementeren. "We hebben geluk dat ze nog heel veel zelf kan, maar als ik niets onderneem, dan zit ze de hele dag stil en doet niets. Ze vergeet veel dingen: ik heb haar gisteravond verteld dat ik vandaag hier heen ga, maar dat was ze vanmorgen alweer vergeten. Dus dan zeg ik het opnieuw." De zoon van Fred is bij zijn moeder, zodat zijn vader even welverdiend kan ontspannen.

Aarzel niet

Ruim honderd deelnemers hebben zich net als Anton en Fred aangemeld. Toch denkt Leny Notenboom dat er nog veel meer mantelzorgers in Teylingen zijn. Over het thema, Mantelzorg doe je samen, is ze duidelijk: aarzel niet om hulp in te schakelen. "Samen gaan we kijken: wat heb je nodig om de zorg zo lang mogelijk goed te kunnen geven. We wijzen je de weg in de zorg in Teylingen. Aarzel niet en kom vooral naar ons toe en wees niet bang. We geven je advies, maar je moet niets."