Mevrouw van Duijn klaar voor haar eerste ritje met Manon van der Kroft. | Foto: Piet van Kampen
Mevrouw van Duijn klaar voor haar eerste ritje met Manon van der Kroft. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

AutoMaatje helpt op weg en brengt mensen bij elkaar

Teylingen n Na een korte en feestelijke ceremonie in Grand café Graaf Jan in Sassembourg, was mevrouw Van Duijn op donderdag 9 november de eerste cliënt die van de nieuwe vervoersmogelijkheid AutoMaatje gebruik maakte.

Door Piet van Kampen

Het succesvolle project Fietsmaatje heeft nu een opvolger: het AutoMaatje. Met ANWB AutoMaatje vervoeren vrijwilligers hun minder mobiele plaatsgenoten tegen een geringe onkostenvergoeding. Daarmee zegt de de Algemene Nederlandse Wielrijdersbond eenzaamheid onder ouderen tegen te kunnen gaan.

Het initiatief van de ANWB ging anderhalf jaar geleden van start en in rap tempo namen een aantal gemeenten het in hun pakket van welzijnsvoorzieningen op. De gemeente Teylingen is de 25e deelnemer en dat was reden voor een klein feestje. Voor deze gelegenheid was Frits van Bruggen, directeur van de ANWB, naar Sassenheim gekomen om dit moment luister bij te zetten en het project toe te lichten. "Ik ben ongelofelijk trots op AutoMaatje, dat mensen bij elkaar brengt. Het is een dankbaar project en het slaat aan in Nederland. Nog dit jaar zullen er dertig gemeenten aan deelnemen. Wij zij geen commerciële onderneming, zoals een taxibedrijf en de kosten zijn slechts dertig cent per kilometer. De cliënten kunnen twee dagen van te voren bellen en dan wordt de rit ingepland." Wethouder Kees van Velzen: "Het is een prachtig project in samenwerking met de ANWB en Welzijn Teylingen. Het brengt mensen bij elkaar en ze hoeven zich zeker niet bezwaard te voelen om te bellen".

Vrijwilligers

Mevrouw van Duijn uit Sassenheim heeft de primeur. "Het is geweldig en ik ga er vaak gebruik van maken, want ik zit niet graag binnen. Even naar het strand om een kopje te drinken is al leuk."

Voor het project hebben zich inmiddels 18 vrijwilligers bij Welzijn Teylingen gemeld. Een van hen is mevrouw Els Kat, die al ervaring had met het rijden van senioren. "Je krijgt een band met de mensen en als ze bijvoorbeeld naar strand willen voor een kopje koffie dan doe ik gezellig mee."

Welzijn Teylingen kan nog vrijwilligers gebruiken. Zij kunnen zich, net als de cliënten, aanmelden: 0252 231805.