Veiligheid bij spoorovergang

Voorhout n Een tweede ongeval op de spoorwegovergang in Voorhout heeft raadslid Bart van der Ploeg (D66) aanleiding gegeven vragen aan B&W te stellen over de veiligheid van de overgang.

Aanleiding is het ongeval van zaterdag 11 november, waarbij zowel een personenauto als vrachtauto schade opliepen bij een botsing met een intercity. Zij stonden op het spoor toen de trein langs kwam. Er zijn geen gewonden gevallen. Bij het ongeval op 26 november 2015 was de schade groter. Twee personen overleden door de aanrijding van een trein met de auto waar ze in zaten.

De D66-fractie wijst op de onduidelijke en onoverzichtelijke verkeers- en voorrangswegsituatie met name aan de Herenstraat/Beukenrode/Churchilllaan zijde. Eerder drong de fractie al aan om het verkeerspunt overzichtelijker en veiliger maken, bijvoorbeeld door de aanleg van een tunnel. Destijds heeft B&W geconcludeerd dat extra maatregelen niet nodig of te duur waren.

Na 2009 is zowel het treinverkeer als het autoverkeer op de Jacoba van Beierenweg en de Herenstraat fors gegroeid. Eind 2015 heeft het college op namens het CDA gestelde vragen over de verkeersveiligheid geantwoord dat behalve het plaatsen van een extra fluorescerend bord aan de Jacoba van Beierenwegzijde geen aanvullende maatregelen nodig zijn. Dit bord lijkt onvoldoende te werken. Van der Ploeg wil nu van B&W weten of, na beide ongevallen en het toenemende auto- en treinverkeer bij de spoorwegovergang, B&W nog steeds van mening dat de verkeerssituatie voldoende overzichtelijk en veilig is en geen extra maatregelen nodig zijn? Ook wil hij weten of B & W bereid is in gesprek te gaan met de NS over de situatie en of eerder onderzochte aanpassingen, zoals een tunnel onder het spoor, opnieuw bekeken gaan worden. (NK)


Mortuarium

Warmond n Op dit moment lopen er gesprekken met partijen voor het behoud van een mortuarium in Warmond. Wethouder Kees van Velzen gaf dat aan in de raadscommissie Welzijn op vragen van Reny Wietsma (CDA). Zij heeft al enige tijd geleden vragen gesteld over het sluiten van het mortuarium in het dorp. Een mortuarium is geen kerntaak van de gemeente, maar er lopen toch gesprekken. De gemeente kijkt of ondersteuning geboden kan worden zodat een mortuarium in Warmond behouden blijft. De wethouder gaf aan dat de gemeente nauw betrokken is, maar een echte oplossing is er nog niet. (NK)