Een groot aantal wijkbewoners bezocht de wijkavond in het zorgcentrum Bernardus. | Foto: Nico Kuyt
Een groot aantal wijkbewoners bezocht de wijkavond in het zorgcentrum Bernardus. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Woningbouw, rotondes en groenbeleving op wijkmarkt

Sassenheim n De door de gemeente vorige week gehouden wijkmarkt in de Bernardus voor bewoners van de oostkant van Sassenheim, werd bijzonder druk bezocht. De wijk ligt tussen de Menneweg, Parklaan, Hoofdstraat, Warmonderweg en de spoorlijn.

Door Nico Kuyt

Tijdens de wijkmarkt konden de bewoners hun mening geven over hun woonomgeving, zoals het groen, speelvoorzieningen, wegen en hoe ze betrokken willen worden bij gemeentelijke plannen. Vorige week was er in Bernardus een bijeenkomst voor Sassenheim-oost en kon rekenen op een grote belangstelling.

Woningbouw en supermarkten

In de woonwijk spelen zaken als nieuwe woonwijken de Bloementuin op het voormalige STV-terrein aan de Narcissenlaan en de Teylingerhof, de bouw van 72 woningen op het terrein van de voormalige rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Schoonzorgseweg. Er zijn daarnaast nog de tijdelijke supermarkten van Hoogvliet en Dirk, maar die gaan zich weer naar het centrum verplaatsen om daar de levendigheid op te peppen. Verder is er het nieuwe parkeerdek van het station Sassenheim.

Snelbus

Een wat kritische reactie uit de zaal kreeg de aanpassing voor de snelbus aan de rotonde van de Rijksstraatweg met de Oosthoutlaan, die wordt vervangen door ‚slimme' verkeerslichten, samen de verandering van de kruising met de Warmonderweg. De rotonde ligt er pas sinds enkele jaren en het weer aanpassen naar verkeerslichten overtuigde het publiek blijkbaar niet en lijkt meer een geldsmijterij te zijn voor slechts een paar minuten tijdwinst voor de nieuwe snellere busverbinding van Noordwijk naar Schiphol onder het Randstadnet.

Beleven van de natuur

De vrijwilligersorganisatie IVN was tijdens de wijkavond met een stand aanwezig omdat zij met de Bernardus in gesprek zijn over samenwerking rondom de tuinen. De organisatie levert leerzame activiteiten voor jong en oud om de natuur meer te beleven in de eigen tuin, het balkon, in de buurt of onderweg.

Niet alleen het bestuur van de Bernardus, maar ook de gemeente is met IVN bezig een samenwerkingsprogramma op te zetten om veel meer aandacht te gaan geven aan groen in de openbare ruimte en de mogelijkheden om daar als inwoner in samenwerking met de gemeente mee om te gaan. Het gaat daarbij om een samenwerking voor een langere periode en dan in het bijzonder rond het onderdeel GroenDichterbij. Er worden hierover nog afspraken gemaakt en een programma uitgewerkt. Bij de provincie is inmiddels aanvraag gedaan voor subsidie.