Stek-senioren krijgen voorrang op appartement

Teylingen n Stek-huurders van 55 jaar en ouder die een eengezinswoning achterlaten, krijgen voorrang op een seniorenappartement van Stek. De hoogte van de huurprijs van het appartement wordt aangepast aan het inkomen van de huurder.

Hiermee wil de corporatie 55-plussers een kans bieden om door te stromen naar een appartement, waardoor een eengezinswoning vrijkomt voor (jonge) gezinnen. Stek heeft toestemming van de gemeenten Lisse, Hillegom en Teylingen voor deze doorstromingsregeling.

Eengezinswoning achterlaten

De voorrangsregel geldt voor nieuwe en bestaande appartementen in gebouwen die Stek heeft aangewezen als 'seniorenappartement'. Dit zijn gelijkvloerse woningen in Hillegom, Lisse, Voorhout en Warmond die geschikt zijn om tot op hoge leeftijd te kunnen blijven wonen. Het aanbod is exclusief voor 55-plussers met een maximaal inkomen van 36.165 euro (prijspeil 2017). Zij moeten een eengezinswoning van Stek achterlaten en ingeschreven staan bij WoningNet Holland Rijnland. Bij meerdere kandidaten krijgt de senior met de langste inschrijfduur voorrang.

De nieuwe huurprijs is afhankelijk van de woning en het inkomen. Stek wijst 'passend toe'. Dit is een overheidsmaatregel die ervoor zorgt dat mensen met een laag inkomen niet te veel aan huur betalen, terwijl mensen met een hoog inkomen niet een goedkope woning krijgen.

Stek heeft een seniorenmakelaar aangesteld die bewoners voorlicht, adviseert en begeleidt bij een eventuele verhuizing. Als de huurder besluit te verhuizen stelt Stek een halve dag een klusjesman ter beschikking om bijvoorbeeld een schilderijtje op te hangen in de nieuwe woning.


Vrijwilligers gezocht voor begeleiden vluchtelingen

Teylingen n VluchtelingenWerk Teylingen is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het een uitdaging vinden vluchtelingen te begeleiden en hen te helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Voorhout, Warmond of Sassenheim.

Vrijwilligers van VluchtelingenWerk bieden ondersteuning aan vluchtelingen die vanuit een asielzoekerscentrum in de gemeente komen wonen. Dit houdt onder andere in dat de vrijwilligers vluchtelingen wegwijs maken in de Nederlandse samenleving, helpen met administratieve zaken, helpen met inburgeren en bij de integratie. Zeker in de eerste periode na aankomst staat deze maatschappelijk begeleider met raad en daad klaar voor de vluchtelingen om hen te begeleiden naar een zelfstandig bestaan in Nederland. Kandidaten passen in deze vrijwilligersfunctie als ze interesse hebben in andere culturen en praktisch zijn ingesteld.

Administratieve vrijwilliger

Daarnaast is VluchtelingenWerk op zoek naar een administratief vrijwilliger, die het leuk vindt om het archief te beheren, de dossiers op orde te houden, gegevens in te voeren en de administratie actueel te houden van de subsidieaanvragen voor kinderen die willen sporten. Het aantal uren hiervoor is in overleg.

Voor meer informatie of aanmelding, neem dan contact op met Mieke Bruines via mbruines@vluchtelingenwerk.nl of telefonisch op dinsdag, donderdag of vrijdag via 0252-216213. Zij maakt dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek.