Gedeputeerde Floor Vermeulen en wethouder Bas Brekelmans openen het nieuwe parkeerdek. | Foto: Esther Luijk
Gedeputeerde Floor Vermeulen en wethouder Bas Brekelmans openen het nieuwe parkeerdek. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

Via speciaal systeem weten hoeveel parkeerplek er nog is

n Parkeerdek bij station Sassenheim open

Sassenheim n Een trotse wethouder Bas Brekelmans opende samen met gedeputeerde Floor Vermeulen vorige week woensdag het nieuwe parkeerdek bij station Sassenheim. Met een knip van de schaar verscheen vanachter een muur van ballonnen de naam van het dek en na een rondje in een elektrische auto over de bovenste verdieping was de parkeergarage officieel geopend.

Door Esther Luijk

De gedeputeerde van Zuid-Holland vindt Sassenheim een voorbeeld voor andere dorpen en steden in Nederland.

"Veel reizigers geven niet persé de voorkeur aan de bus of de trein, maar denken veel meer aan 'hoe kan ik zo comfortabel mogelijk van A naar B komen'. Dat comfortabele reizen wordt mogelijk gemaakt in dit knooppunt. Het ligt langs de snelweg, er zijn bussen, fietsen, een station, en nu ook een parkeergage. Dit knooppunt in Sassenheim toont aan hoe we in de rest van Nederland ook met vervoer om zouden moeten gaan."

Ook aannemer Tim Oosterlaar is trots op het eindresultaat. "We hebben getracht het gebouw niet alleen functioneel te laten zijn, maar ook comfortabel. De ronde zuilen maken het geheel vriendelijker, en de open structuur en heldere verlichting geeft de bezoeker een veilig gevoel. Door het motief van riet op de gevel gaat de parkeergarage bovendien op in de landelijke omgeving."

Succes

De 240 extra parkeerplekken die het nieuwe parkeerdek biedt, brengt het totaal op zo'n 520 plekken. Een uitbreiding die hard nodig was, volgens Brekelmans. De wethouder is zich bewust van de zorg dat de garage ook veel gebruikt zal worden door langparkeerders, die met de trein naar Schiphol vertrekken om op vakantie te gaan en de auto wekenlang gratis laten staan. "Het is natuurlijk een verleidelijk alternatief voor de hoge kosten die je maakt als je de auto op Schiphol zelf neerzet", erkent hij. "We hebben in 2013 onderzoek gedaan naar het probleem en toen bleek dat slechts twintig procent van alle geparkeerde auto's aan langparkeerders toebehoorde. De parkeeroverlast en het gebrek aan plekken viel dus te wijten aan het succes van het station, en niet aan de langparkeerders."

Langparkeerders

Om te voorkomen dat er in de toekomst ook geen probleem ontstaat, zal er een parkeermanagementsysteem geïnstalleerd worden. Wanneer dat gaat gebeuren, is echter nog niet bekend. "In de loop van volgend jaar", zegt de wethouder. "We gaan dan technische middelen inzetten om de reizigers te kunnen informeren. Zo kan er met het systeem gekeken worden hoeveel plekken er bijvoorbeeld nog vrij zijn, maar dus ook hoelang de auto's er al staan. Als dan blijkt dat langparkeerders een structureel probleem vormen, gaan we maatregelen nemen, waarschijnlijk in de vorm van boetes."


Rob ten Boden lijsttrekker voor Trilokaal

Teylingen n Rob ten Boden is verkozen tot lijsttrekker van Trilokaal bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Het besluit werd unaniem ondersteund door de leden en het bestuur van Trilokaal tijdens de ledenvergadering van 22 november. Ten Boden gaat hiermee op voor zijn derde termijn als lijstaanvoerder van Trilokaal.

De lijsttrekker bedankte op de ledenvergadering het bestuur en de leden voor de aanhoudende steun en het enthousiasme binnen de partij.

Trilokaal maakt medio december het verkiezingsprogramma openbaar.

Op de foto: Rob ten Boden (links) wordt gefeliciteerd door Trilokaal-bestuursvoorzitter Fons Welters. | Foto: pr.

Rob ten Boden (links) en Fons Welters.