Wethouder Kees van Velzen opent De Coy op een bijzondere manier. | Foto: MV
Wethouder Kees van Velzen opent De Coy op een bijzondere manier. | Foto: MV Foto:

Eindelijk een thuis voor de Stichting Oud Sassenheim

Sassenheim n De rood-gele vlag hangt uit bij De Coy aan de Kagerdreef. De Stichting Oud Sassenheim heeft een eigen onderkomen. 'Nu kunnen ze de geschiedenis van Sassenheim laten zien.'

Hoe vaak oud-voorzitter Hans Walenkamp contact heeft gezocht, is voor wethouder Kees van Velzen niet meer te tellen. Regelmatig kwam Walenkamp langs met de vraag of er een eigen historisch centrum voor de Stichting Oud Sassenheim (SOS) beschikbaar was. Tien jaar later kunnen beide heren er bij de opening van De Coy om lachen. De wens van de oud-voorzitter is in vervulling gegaan. De wethouder kan ook iets van zijn persoonlijke lijstje strepen: samen met zijn vrouw verricht hij de officiële opening van het gebouw door in een T-Ford uit 1918 het rood-gele lintje door te rijden.

Ruim driekwart jaar hebben de leden van de SOS gewerkt in het gebouw aan de Kagerdreef, dat daarvoor vijf jaar leegstond. Na de symbolische betaling van één euro van de SOS aan de gemeente, die wel eigenaar van de grond blijft, kon de grote verbouwing beginnen. De plafonds in zowel de Kaagzaal (voor lezingen) als de Dreefzaal (voor wisseltentoonstellingen) zijn vervangen. Er zijn nieuwe toiletten en een keuken geplaatst. Ook is alles geschilderd en is het gebouw voorzien van dubbelglas. Een vaste club van acht vrijwilligers heeft onder leiding van Aad Lelijveld veel werk verzet. De huidige voorzitter Alfred Pop bedankt in zijn speech dan ook alle vrijwilligers en lokale bedrijven die een bijdrage hebben geleverd aan de vernieuwing van De Coy. De naam is gekozen vanwege de historische ligging: vroeger was er in de buurt een eendenkooi.

Vervolgens mogen twee donateurs van de stichting de eerste tentoonstelling van de SOS openen. Koos Hoogervorst en Henny Oudshoorn knippen het lint door en kunnen daarna als eerste een kijkje nemen bij de expositie Basisscholen in Sassenheim. Die is iedere eerste donderdagochtend en iedere tweede donderdagmiddag van de maand te bezoeken. Walenkamp kijkt ondertussen tevreden rond. "Het is geweldig dat dit historisch centrum er is. We kunnen ook eindelijk ons archief hier houden. Dat stond voorheen op drie verschillende locaties." Samen met de wethouder drinkt hij er nog een drankje op. Die is na tien jaar praten ook blij met resultaat: "Voorheen stond alles van de SOS in de opslag. Nu kunnen ze eindelijk de geschiedenis van Sassenheim laten zien".