In Park Groot Leerust staan de kinderen gespannen te wachten tot ze Sint een handje mogen geven.
In Park Groot Leerust staan de kinderen gespannen te wachten tot ze Sint een handje mogen geven. Foto: Mandy van Leeuwen

Sint en Pieten in Warmond ondanks storm en rampspoed

Warmond n Als hun boot Park Groot Leerust nadert, staan Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten vrolijk zwaaiend op het dek. De vrolijkheid bij het langverwachte weerzien met de Warmondse kinderen staat in schril contrast met de problemen die de Sint onderweg heeft doorstaan. "Het was een enorme toestand," vertelt Sinterklaas als hij zaterdag 25 november net voet aan wal heeft gezet. Zware storm heeft op zee voor een beproeving gezorgd.

Door Mandy van Leeuwen

De aanwezige kinderen wisten dankzij het Sinterklaasjournaal al van de problemen die Sinterklaas en zijn Pieten onderweg hebben getroffen. "Sommige pakjes zijn wel nat geworden," herhaalt de Sint. De namen van de kinderen staan daardoor niet meer op de pakjes en er is een tekort aan pakpapier. Dit staat in Warmond gelukkig de feestvreugde geen seconde in de weg. Ook discussies en demonstraties zijn aan Warmond voorbijgegaan: in Groot Leerust is deze dag niets dan vrolijkheid.

Enthousiasme

"Piééét, Piééét,"roepen de kinderen enthousiast als de donkere helpers van de Sint met hun snoepgoed in de buurt van het hek komen. Een aantal zakjes met kruidnoten vliegt het publiek in. Even verderop steken kinderen gespannen een hand uit in de hoop dat de Sint deze bij zijn route langs het publiek zal vastpakken. Zoals het de Sint betaamt, doet hij zijn best geen handje over te slaan. Een heuse Pietenband voorziet de feestelijke dag van bijpassende liedjes.

Bonte stoet

De schitterende outfits van de Warmondse kinderen dragen extra bij aan de feestvreugde. Naast Pietenmutsjes en –kragen zijn dit jaar opvallend veel mijters en staffen te zien. Sinterklaas blijkt op zoek naar hulpsinten. Zelfs één van de Zwarte Pieten heeft een mijter opgezet, want ook hij wil graag een

hulpsint worden. Na zijn gebruikelijke ronde langs het publiek, neemt Sinterklaas plaats in de kar achter een tractor en trekt het bonte gezelschap in een optocht door het dorp. Het jaarlijkse feest bij het Trefpunt is het eindpunt van de optocht.

| Foto: Mandy van Leeuwen