Huize Luidina in Warmond staat op de voorlopige lijst met beeldbepalende panden. | Foto: archief
Huize Luidina in Warmond staat op de voorlopige lijst met beeldbepalende panden. | Foto: archief Foto: Marieke Voorn

Bescherming beeldbepalende panden in de maak

Teylingen n De gemeente heeft een voorlopige lijst opgesteld van 75 panden die de status van ‚beeldbepalend' zouden moeten krijgen en zo een zekere mate van bescherming. Volgende maand wordt een aanpassing van de Erfgoedverordening de gemeenteraad voorgelegd. Vervolgens moeten deze panden in een bestemmingsplan worden verankerd.

Door Nico Kuyt

Na de fusie in 2006 van de voormalige gemeenten Sassenheim, Voorhout en Warmond is er een Monumentenverordening gemaakt voor heel Teylingen. Alleen Sassenheim kende destijds beschermde gemeentelijke monumenten. De toenmalige lijst met beeldbepalende panden in Sassenheim, panden die net geen monument zijn, maar toch waard om te behouden, werd niet overgenomen. Er werd gekozen voor een puntenstelsel. Kreeg het pand net voldoende punten om monument te zijn, dan kon de eigenaar kiezen om het op de lijst te zetten of niet. Met het nieuwe beleid kwamen er in Sassenheim weliswaar gemeentelijke monumenten bij, maar vervielen er ook een paar en kwamen in Voorhout en Warmond diverse panden niet op de lijst. Het zorgde de afgelopen jaren voor een sloop van een aantal historische panden. Om hierin een verandering aan te brengen nam de gemeenteraad in maart nog een motie aan.

Voorlopige lijst

B&W stelt de raad nu voor om het erfgoedbeleid op diverse punten aan te passen. Afgelopen september is een voorlopige lijst met ongeveer 75 beeldbepalende panden opgesteld die bescherming verdienen. De lijst bestaat onder andere uit diverse villa's en het voormalige postkantoor aan de Hoofdstraat in Sassenheim, het kenmerkende rijtje woonhuizen in de Julianalaan tegenover de kerk, de koetsierswoning Oude Koningshuis en een aantal woningen aan de Teijlingerlaan. In Voorhout treft het bijvoorbeeld een aantal bollenschuren en de oude boerderij op de kop van de Spoorlaan. In Warmond staan twee boerderijen aan de Beatrixlaan met zeventiende eeuwse schuren op de nominatie, het onderkomen van de VVV op de Gemeentehaven, het Stationskoffiehuis, het Zusterhuis, Huize Liduina en een palet aan villa's, paviljoens, boerderijen en woonhuizen verspreid over deze kern. Ook de Weeswoning op Langebrug 2 en boerderij "De Eenzaamheid" in de Zwanburgerpolder staan op de lijst. Vier eigenaren hebben laten weten dat ze het er niet mee eens zijn dat hun eigendom kan worden aangewezen als beeldbepalend pand.

Nadat de gemeenteraad volgende maand de verordening heeft vastgesteld, wil B&W in 2018 starten met de procedure om te komen tot een bestemmingsplan om zo de beeldbepalende panden hierin officieel aan te wijzen.


Gemeente verloot weesfietsen

Teylingen n Maar liefst 86 fietsen gaan vandaag, woensdag 29 november, onder de spreekwoordelijke hamer. De gemeente verloot de fietsen onder drie niet-commerciële organisaties en instellingen uit Teylingen. Zij konden zich inschrijven en door middel van loting wordt bepaald wie als eerste de fietsen mag uitkiezen.

De gemeente heeft besloten om de fietsen beschikbaar te stellen aan niet-commerciële organisaties. Dit is gedaan om hergebruik van de fietsen mogelijk te maken. Ook kunnen de organisaties bruikbare onderdelen van de fietsen gebruiken en de overige onderdelen van de fiets inleveren bij oud-ijzer organisaties om geld te genereren voor hun vereniging of het goede doel.

De eerste actie was in het voorjaar van 2016, waarna de fietsen in september werden verloot. Inmiddels is dit de derde keer dat burgemeester Carla Breuer de loting verricht.

Station

Op 7 augustus zijn bij de weesfietsenactie bij station Sassenheim 90 fietsen verwijderd. De actie is gestart op 21 juni. Hierbij kregen alle fietsen een groen label, zodat de boa's konden zien welke fietsen langer dan 28 dagen op dezelfde plaats gestald waren. Na deze periode kregen alle overgebleven fietsen met een groen label een rood label. Hierop stond een termijn waarbinnen de fietsen moesten worden verwijderd.

De 90 fietsen die er na deze periode nog stonden, zijn verwijderd en dertien weken opgeslagen. Vier eigenaren hebben hun fiets opgehaald. De eigenaren van de overige 86 fietsen hebben zich niet gemeld.


Duurzaamheid in wereldgodsdiensten

Sassenheim n Drs. K. Bezemer geeft op woensdag 6 december een lezing over het onderwerp Milieu en duurzaamheid in de wereldgodsdiensten.

Duurzaam leven is een begrip waar de maatschappij vertrouwd mee zijn geraakt. Het staat voor zorg voor de leefomgeving, natuur en milieu om de wereld mooi, leefbaar en veelkleurig te houden. Ook de kerken hebben zich de laatste jaren met dit onderwerp bezig gehouden met aanbevelingen en discussies. Een belangrijke vraag bij het mogelijke succes van maatregelen op wereldschaal is wat de wereldgodsdiensten over dit onderwerp denken. Hoe verhoudt zich de mens tot de natuur in het boeddhisme en wat zegt het christendom bijvoorbeeld over onze verhouding met de dieren? Helpen deze visies of werpen die juist extra obstakels op? In deze lezing met afbeeldingen wil ds. Bezemer nader op deze actuele thematiek ingaan. De lezing is een initiatief van de Raad van Kerken Sassenheim en wordt gehouden in de Witte Zaal van de Julianakerk (Julianalaan 6) en begint om 20.00 uur. De toegang bedraagt drie euro.