Rob en Koos Burgmeijer (r) krijgen direct na de voorstelling de Barensteel van wethouder Van Velzen. | Foto: PvK
Rob en Koos Burgmeijer (r) krijgen direct na de voorstelling de Barensteel van wethouder Van Velzen. | Foto: PvK Foto: Piet van kampen

Barensteel broers Burgmeijer

Sassenheim n Musicalgroep Up2Stage vierde op zondag 26 november het tienjarig jubileum. Het feest kreeg voor Koos (57) en Rob (55) Burgmeijer nog een extra dimensie. Na afloop van de uitvoering van de musical 'Enigami' kregen de beide broers van wethouder Kees van Velzen de Zilveren Barensteel opgespeld.

Door Piet van Kampen

"Normaal gesproken doe ik het dank- en afscheidswoord na de voorstelling," vertelt Koos de ochtend na de uitvoering, terwijl hij nog zit na te genieten. "'Wat gebeurt hier?' dacht ik toen de wethouder het podium betrad. Hij komt zeker een bloemetje brengen vanwege jubileum," bekent hij. Broer Rob: "Wij hadden de wethouders gemaild of hij wilde komen kijken, maar kregen geen antwoord. Ik had hem niet zien zitten in de zaal, dus was het een verrassing dat hij er was". Voor zover het voor de productie verantwoordelijke duo al niet content met de uitvoering was, zo verrast waren zij dus met de gemeentelijke onderscheiding. "Het is een leuke erkenning," noemt Koos het en Rob ziet het als een bijzondere waardering. Van Velzen stak het tweetal de loftrompet. "Het was een fantastische voorstelling met een boodschap. Jullie hebben er je ziel en zaligheid in gelegd en zijn fantastisch bezig geweest. De gemeente is trots op jullie."

Familieproductie

Koos en Rob namen samen met hun andere broer Paul tien jaar geleden het initiatief om de stichting op richten en noemden het Up2Stage. Paul is er een jaar geleden mee gestopt. Onder andere voor zijn inzet bij de stichting kreeg hij dit voorjaar nog een koninklijke onderscheiding. "Musicals waren populair bij kinderen, maar in Sassenheim bestond er toen nog geen gelegenheid voor hen om er zelf in mee te doen. Toen hebben wij het initiatief genomen," blikt Koos terug. Zelf heeft hij als koorzanger een muzikale achtergrond. Rob heeft jarenlange ervaring als acteur bij toneelvereniging Pankras. Voor de musical Enigami verzorgde Nienke, de dochter van Koos, het script. Een team bouwde de eigen decors.De dansen werden door Lotte gedoceerd, de zang door Nienke en Koos voorbereid en de acteurs repeteerden onder leiding van Ilse Langelaan en Rob. Margreet Burgmeijer maakte het grootste gedeelte van de kleding. Het is een familieproductie door vrijwilligers. De muziek werd gecomponeerd door Rohdy Matthijs. Koos verzorgde de regie en had ook nog een rol in het stuk. Rob vertolkte een van de hoofdrollen. De wekelijkse repetities hebben hun vruchten afgeworpen en de droom van Nienke, om een eigen musical te schrijven, kwam uit.

Zelfvertrouwen

De crew bestond uit 23 acteurs van kinderen tussen de 12 en 18 jaar. "Kinderen mogen eerst bij ons auditie doen en dan beoordelen wij of ze geschikt zijn," lichtten de beide heren toe. "Uit onze groep zijn er inmiddels een paar die doorgegroeid zijn naar professionele opleidingen en zelfs in de musicalwereld terecht zijn gekomen," vertelt Koos met gepaste trots. Rob knikt en besluit: "Kinderen krijgen door onze uitvoeringen zelfvertrouwen. Daar zijn we trots op".