Steun voor sport en bewegen verruimd

Teylingen n Volop lof voor de nieuwe nota 'Sport en Bewegen' in de raadscommissie Welzijn op maandag 4 december. De nota volgt de oude nota over sportaccommodaties op, maar heeft een bredere strekking. Niet alleen de stenen en de accommodaties, maar ook op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid gaat deze gelden.

Door Nico Kuyt

In de nieuwe nota wordt afstand genomen van het oude onderscheid van basissporten en niet-basissporten. Die laatste groep kon geen aanspraak maken op bepaalde subsidies. De oude opzet bleek niet helemaal te werken. Elke vereniging kan nu in overleg treden met de wethouder over financiële steun of andere middelen voor massage, zo ook de denksport als bridge, zo maakte wethouder Bas Brekelmans helder. Daarbij wordt wel gekeken of de club andere financiële bronnen aan kan boren, zoals sponsoring en reclamegelden, waar bijvoorbeeld de topsport soms aanspraak op kan maken. Wel wordt bij alle clubs gekeken of niet een samenvoegen tot de mogelijkheden behoort om zo kosten voor de accommodatie te besparen. Tevens wordt de komende tijd bezien of de Stiwa en de drie koepelverenigingen in Teyingen niet wat teveel van het goede is. Het verlagen van de tarieven voor het zwemmen in de Wasbeek vanwege het voordeel dat de stichting ontvangt van de zonnepanelen, een voorstel van de PvdA, daar ging de wethouder niet met mee. Waar Stiwa dat voordeel in investeert ligt bij de Stiwa, maar hij zal het wel inbrengen in het komende overleg met de stichting.

IJsbaan

Positief staat Brekelmans tegenover het plan voor een grote ijsbaan in Leiden, iets wat het CDA in de commissie aankaartte. B&W moet er nog over beslissen en er ligt dus ook nog geen stuk voor de raad, maar de gemeente is wel bezig het voorstel van de buurgemeente te bekijken. Voor de grotere baan moeten de gemeenten rondom Leiden geld ophoesten, maar er liggen nog wel enkele vragen, zoals of al de gemeenten wel mee gaan doen en wie dan de ontbrekende bijdrage gaat betalen. „We moeten een goede afweging maken. Wij hebben wel het gevoel dat binnen het regionaal denken voor voorzieningen, die voor sommige gemeente een maatje te groot zijn, wij dat wel zouden moeten willen", aldus de wethouder. Aan de heel andere kant van de schaal van grootte houdt Brekelmans over het terugnemend ledenaantal bij sportverenigingen de vinger aan de pols. Lees verder op pagina 7.