Twee jaar geleden stemde de raad, na extra uitleg van de wethouder, uiteindelijk in met het fonds. | Foto: archief/NK
Twee jaar geleden stemde de raad, na extra uitleg van de wethouder, uiteindelijk in met het fonds. | Foto: archief/NK Foto: Nico Kuyt

Raad wil niet door met Ondernemersfonds

Teylingen n De kas van het Ondernemersfonds wordt per 1 januari 2018 niet meer aangevuld. Een meerderheid van de gemeenteraad besliste donderdag 30 november dat er geen verlenging inzit voor het fonds. Het Ondernemersfonds blijft nog wel bestaan, zolang er nog geld in kas zit van de afgelopen twee jaar.

Door Marieke Voorn

Al jaren voordat het Ondernemersfonds werd ingesteld, was er onenigheid tussen de gemeente en ondernemers, en ondernemers onderling, over de wenselijkheid van zo'n fonds. Het zorgde zelfs voor een afsplitsing bij de Teylingen Ondernemers Vereniging (TOV). De Vrije Ondernemers Teylingen (VOT) verzette zich vanaf het begin tegen het fonds. Met name ondernemers met een bedrijf in het buitengebied of in de agrarische sector zaten met de verhoging van de OZB in hun maag. Die verhoging werd gebruikt als inleg voor de pot van het fonds. Uit die pot werden vervolgens projecten betaald waar de ondernemers allemaal iets aan zouden hebben. Zij konden dan ook zelf projecten voor hun omgeving indienen.

Met de toezegging van een evaluatie na een proefperiode van twee jaar, ging de gemeenteraad eind 2015 -na jarenlang discussie- akkoord met de instelling van het Ondernemersfonds.

Rijdende Rechter

Twee jaar later is de verdeeldheid er niet minder op geworden, concluderen veel partijen tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag. "Het lijkt wel een aflevering van de Rijdende Rechter", typeerde Tewis Zandbergen (CDA) de ontstane situatie, waarin de TOV, VOT en de gemeente het niet eens konden worden. "De kloof tussen de ondernemers is niet kleiner geworden. De proef heeft niet gebracht wat we ervan gehoopt hadden." Ook Marlies Volten (VVD) kwam tot die conclusie: "De evaluatie geeft ons onvoldoende reden om door te gaan. Wel zien we graag dat de positieve punten, zoals de citymanager, behouden blijven".

Ton Verdegaal (D66) liet weten dat zijn partij ook niet kan instemmen met voortzetten van het fonds, ook niet in het aangepaste voorstel. "Wij zien graag dat ondernemers zelf met een plan komen." Het eigen initiatief van de ondernemers werd ook onderstreept door Frans van Swieten (Trilokaal): "Begin bij nul, en ga als ondernemers bij elkaar zitten. Zij kunnen vervolgens zelf met een plan naar de raad, waarna het fonds opnieuw ingericht kan worden."

Positief

Zowel de fracties van de PvdA als van de ChristenUnie waren wel voor verlenging van het Ondernemersfonds. Elsbeth Koek (PvdA): "We moeten het van de positieve kant bekijken. We hebben nu de kans om nog een stap te zetten voor ondernemend Teylingen."

Frans Nederstigt (CU) was van mening dat een pauzejaar rust zou brengen in het fonds, maar zijn amendement werd uiteindelijk niet in stemming gebracht. De meeste partijen hadden al aangegeven uiteindelijk niets in een pauzejaar te zien. Nederstigt mistte, net als Koek, een visie vanuit de gemeenteraad. Koek: "Het zou geholpen hebben als we ons als gemeenteraad meer over de inhoud hadden gesproken".

Nog drie ton in kas

Het aangepaste nieuwe voorstel, met onder andere een tijdelijke verlaging van de OZB en het schrappen van de teruggaveregeling voor sommige bedrijven, haalde het dus niet. VVD, Trilokaal, D66 en CDA stemden tegen. Alleen de PvdA en CU zagen wel wat in de nieuwe plannen van de wethouder.

Het besluit betekent dat vanaf 1 januari bedrijven in Teylingen geen extra OZB hoeven te betalen, dat in de kas van het Ondernemersfonds zou komen. Wel heeft het fonds op dit moment nog 300.000 euro in kas. Daar gaat nog een bedrag vanaf, want de gemeente moet de afrekening over 2016 en 2017 nog steeds afhandelen. Pas daarna is het exacte bedrag bekend.

Het fonds blijft bestaan, zolang er nog geld beschikbaar is. Wethouder Bas Brekelmans zegt hierover: "Het nog beschikbare budget is de verantwoordelijkheid van het OFT. Zij bepalen binnen de vastgelegde kaders wat er met dat geld gebeurt. Het moet in ieder geval ten goede komen van de ondernemers binnen Teylingen".

Verder laat de wethouder weten het te betreuren dat het TOV bestuur is opgestapt naar aanleiding van het stopzetten van het Ondernemersfonds (hun reactie is hiernaast te lezen, red.). Brekelmans: " Ik kan hun gevoel echter wel begrijpen. Er is door de TOV jarenlang ingezet op de realisatie van het fonds en dan is het afschaffen ervan al na twee jaren een bittere pil. Zeker gezien de forse inspanningen die het TOV bestuur afgelopen half jaar heeft gepleegd om in een constructieve sfeer samen met vertegenwoordigers van de VOT, het OFT bestuur en de gemeente tot een verbeterd fonds te komen".