Reacties op stopzetten Ondernemersfonds

Teylingen n De redactie ontving meerdere reacties op het stopzetten van het Ondernemersfonds Teylingen. Hieronder leest u wat de betrokken partijen over het besluit schrijven.


Teylingen Ondernemers Vereniging (TOV):

"Het bestuur van de Teylingen Ondernemersvereniging legt haar functie neer, naar aanleiding van het besluit van de gemeenteraad op 30 november, waarin is besloten geen geld meer toe te kennen aan het Ondernemersfonds per 2018.

Ondanks meervoudig en uitvoerig overleg, waarin enerzijds de onvolkomenheden in de huidige regeling en anderzijds de positieve effecten van het ingestelde fonds uitgebreid aan de orde zijn gekomen, is de gemeenteraad niet overtuigd. Slechts een haperende evaluatie en het geruzie tussen partijen heeft de raad tot dit besluit gebracht, de toenaderingen die er in de afgelopen maanden zijn geweest tussen voor- en tegenstanders ten spijt.

Dat de raad vrijwel unaniem het voorstel van het college heeft verworpen, waar door het voltallig bestuur van de Teylingen Ondernemersverening zoveel tijd, geduld en energie in is gestoken, is voor ons bijzonder pijnlijk, waarbij uiteindelijk de woorden van de fractievoorzitter van de PvdA feilloos het gevoel binnen ons bestuur weergeven: "het gebrek aan visie en daadkracht binnen deze raad is ontluisterend".

Begin 2018 organiseert de TOV een bijzondere algemene ledenvergadering waarin het bestuur verantwoording aan haar leden zal afleggen. Tot die tijd zullen slechts de hoogstnoodzakelijke activiteiten uitgevoerd worden en is het bestuur als 'demissionair' te beschouwen. Ondanks alles hopen wij dat een mogelijk nieuw te vormen bestuur in staat zal zijn de ontstane initiatieven te borgen. Het feit dat de TOV in 2017 weer in ledenaantal is gegroeid geeft voldoende aanleiding tot deze veronderstelling."


Vrije Ondernemers Teylingen (VOT):

Cees Bos namens VOT: "De ondernemers buiten de kernen zijn erg blij dat ze van die 20 procent extra heffing af zijn. Zij zien het als een heffing waar niets tegenover stond. Er waren geen goede plannen, er is niets gerealiseerd voor de grootste betalers. Daar zouden kwartiermakers langskomen, maar die kwamen niet. En dus hebben zij ook geen voorstellen ingediend.

Het doel van het Ondernemersfonds was vanaf het begin voor ondernemers onduidelijk. En juist voor ondernemers geldt: als je geen doelstellingen ziet, dan zet je je er tegen af.

Ook wij hebben in de zomer aan tafel gezeten, samen met de TOV, het bestuur van het Ondernemersfonds en de gemeente. Daar kwam een compromisvoorstel uit, dat we binnen onze stuurgroep hebben besproken. Zij konden zich nog steeds niet in het nieuwe voorstel vinden. Daarna hebben we niet meer aan tafel gezeten. Wel hebben we voor een aantal ondernemers nog gelobbyd met de vraag om een pauzejaar. Uiteindelijk heeft de raad daar niet mee ingestemd.

Wat er met de VOT gaat gebeuren, dat gaan we vanavond (woensdag 6 december, red.) bespreken. Dan is er een vergadering. We gaan kijken hoe we verder gaan, of we onszelf opheffen, of opgaan in de TOV. Dat ligt nog allemaal open.

Het was de afgelopen periode een vervelende situatie met verwijten over en weer. Eenheid is hard nodig. Als er een nieuw bestuur van de TOV, dan gaan we vast met elkaar in gesprek."


Bestuur Ondernemersfonds Teylingen (OFT):

"Het besluit betekent dat in 2018 geen geld wordt toegekend aan het Ondernemersfonds. Het bestuur van Stichting Ondernemersfonds Teylingen betreurt deze keuze. De raad heeft zich laten leiden door emotionele overwegingen en helaas niet gehandeld in het belang van samenwerking en economische ontwikkeling van geheel Teylingen.

Het OndernemersFonds Teylingen gaat een nieuwe fase in. Voor 2018 vindt geen aanvullende financiering plaats. De gelden die door de ondernemers in Teylingen zijn opgebracht, blijven beschikbaar voor plannen die de samenwerking en economie versterken. Het fondsbestuur kiest ervoor om als een goed huisvader met deze middelen om te gaan.

Het heeft inmiddels een werkwijze gereed om toekenning van fondsen eenvoudiger en transparanter te maken. Alvorens daarmee aan de slag te gaan neemt het bestuur de tijd om de gevolgen van de raadsbeslissing te beoordelen.

Met de aanvaarding van een nieuwe werkkring, heeft voorzitter Esther Overweter per 30 november haar taken neergelegd. In de komende periode werken de overige bestuursleden aan invulling van de positie van voorzitter. Zodra deze bekend en benoemd is, volgt nadere berichtgeving."