Akzo heeft plannen voor de plaatsing van twee windmolens op het terrein aan de Rijksstraatweg. | Foto: pr.
Akzo heeft plannen voor de plaatsing van twee windmolens op het terrein aan de Rijksstraatweg. | Foto: pr. Foto: pr.

Buren verenigen zich in actiecomité tegen windmolens

Teylingen n Het Comité tegen Dreiging Windmolens AKZO heeft in een brief aan de provincie Zuid-Holland gevraagd de aanwijzing van de locatie voor windmolens bij AkzoNobel aan de Rijkstraatweg, te heroverwegen.

Een aantal omwonenden van AkzoNobel hebben zich in juni samen met bedrijven en buurtverenigingen verenigd in het Comité tegen Dreiging Windmolens AKZO. Aanleiding zijn de plannen van het verfconcern om media volgend jaar twee windmolens op de locatie neer te zetten.

Het comité heeft in oktober in de brief aan de Provincie, die de uiteindelijke vergunning moet verlenen, zijn bezwaren geuit. Ze wijzen onder andere op het economisch (toerisme), landelijke en cultuurhistorische belang van de streek. Daarnaast is Warmond Rijksbeschermd dorpsgezicht. De molens zouden zorgen voor horizonvervuiling. Ook wijzen ze erop dat de veiligheidseffecten nog in kaart moeten worden gebracht, de onbekende mogelijke gezondheidsrisico's en de impact op de directe omwonenden.

Het comité is van plan verdere acties te ondernemen en zegt tot aan de rechter of Raad van State toe bereid te zijn te strijden tegen de voorgenomen plaatsing van de turbines.


Grote aanvragen vallen buiten sportfonds

Vervolg voorpagina

Wethouder Brekelmans houdt de vinger aan de pols over het terugnemend ledenaantal bij sportverenigingen. Dit heeft tot gevolg dat deze clubs minder aanspraak kunnen maken op gemeentegeld. Een samenvoeging met andere verenigingen kan bij nood uitkomst bieden. Op zijn beurt brak de ChristenUnie een lans voor het gebruik van fairtrade materiaal door verenigingen in het verlengde van hun voorbeeldfunctie. De wethouder ondersteunde dit idee. Over het algemeen sprak Brekelmans zich uit voor een meer regulier overleg met de verenigingen. En als antwoord op Trilokaal gaf hij aan dat grote en complexe aanvragen, zoals Elsgeest en de STV, buiten het beschikbare fonds voor reguliere aanvragen gaan vallen. Ook pechgevallen, zoals het opeens moeten voldoen aan de eisen van de landelijke bond, daarover wordt het gesprek binnen de nieuwe nota met de vereniging aangegaan. Wel wordt altijd gekeken wat de vereniging zelf aan de financiering kan bijdragen. De commissie stemde in om de nota als hamerstuk naar de gemeenteraad van 21 december te sturen.