Waarom is parkeerkaart voor gehandicapten in Teylingen duurder?

Teylingen n Wethouder Kees van Velzen gaat nog even kijken hoe het zit precies zit met de verschillen in tarieven voor de parkeerkaart voor gehandicapten tussen de buurgemeenten. In Teylingen is deze namelijk behoorlijk duurder dan de rest.

Door Nico Kuyt

De Teylingse Monique van Buul kaartte het verschil in tarieven aan in een mail aan de gemeenteraad. Haar partner betaalde het vijfvoudige bedrag voor de kaart dan wordt gevraagd in Lisse, Noordwijkerhout en Hillegom. Daar ligt het tussen de 30 en 35 euro, maar in Teylingen 152 euro, met daarnaast nog 61,30 euro voor een verlenging. In de afgelopen raadscommissie Bestuur waren ook de raadsleden in vraagtekens gehuld over het verschil. De kostendekkendheid is het uitgangspunt voor het tarief, maar een verklaring waarom het in de andere gemeentes het zo goedkoper kan, was een punt van verwondering bij de PvdA en het CDA. De VVD had erover vragen gesteld en als antwoord gekregen dat de kosten van de keuring door de GGD aan de wortel van het prijsverschil lag. Die worden in Teylingen doorgerekend, maar in de buurgemeenten niet. Op vraag van de PvdA komt de wethouder met een overzicht terug naar de raad over de verschillen waarna erover van gedachten gewisseld kan worden. Het punt is dan of Teylingen eveneens deze kosten van de keuring voor eigen rekening gaat nemen of niet. Inmiddels al heel wat jaren geleden heeft de gemeenteraad besloten die wel naar de aanvrager door te rekenen.


Tiny House op het plein

Voorhout n Branchevereniging Bouwend Nederland plaatst een Tiny House op het terrein voor het bestuurcentrum in Voorhout. Op donderdag 14 en vrijdag 15 december kunnen geïnteresseerden het kleine huis bezoeken. Het is voor de vereniging de aftrap van de eigen campagne richting de gemeenteraadsverkiezingen.

"Het Tiny House laat goed zien waar onze campagne om draait. Het maakt zichtbaar wat allemaal aan oplossingen mogelijk is als we praten over verduurzaming, betaalbare woningen en ook werkgelegenheid," aldus een woordvoerder van de organisatie. "Samen willen wij de gemeenten in Nederland aantrekkelijker, duurzamer en welvarender maken."

Een tiny house is een zelfgebouwd huisje tussen de 10 en 50 m2 en het liefst zonder hypotheek. Het gaat de bewoners ook om te leven met minder bezittingen.

Betaalbare woningen

Bouwend Nederland richt zich in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen onder meer op de betaalbaarheid van wonen. Ze vinden dat in de Bollenstreek meer bouwlocaties nodig zijn om aan de vraag naar betaalbare woningen te kunnen voldoen. De branchevereniging pleit verder voor een goede regie bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Gemeenten kunnen zorgen voor een lokale visie en de daarbij betrokken partijen bij elkaar brengen om verduurzaming daadwerkelijk op te pakken.

Opleiding

Daarnaast is werkgelegenheid een belangrijk thema. Op donderdag van 12.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur zijn in het tiny house leerlingen aanwezig van BouwMensen en het ROC Leiden. Zij laten zien hoe het is om een opleiding bouw en infra te volgen.

In januari en februari zal het Tiny House nog op tien andere plaatsen in Nederland worden neergezet.