Mick Snel schiet vanuit de lucht. Directe tegenstander Friso Boode (20) is te laat. | Foto: pr./Leo van Andel Foto: pr./Leo van Andel

TOP wint topper tegen LDODK

Sassenheim n In een volle sporthal De Korf werd, met aanwezigheid van de NOS, de topper tussen TOP en het Friese LDODK gespeeld. In een gelijk opgaande eerste helft werd het publiek getrakteerd op veel doelpunten, strijd, mooie combinaties met een hoofdrol voor de TOP-dames.

Op de ranglijst staan beide ploegen gelijk in aantal punten en zijn ze op jacht naar een play-off plek. TOP startte scherp aan de wedstrijd met een eerste schot dat gelijk raak was. Friso Boode, drie seizoenen actief geweest bij de Sassenheimers, zette LDODK snel weer op 1-1. Hierna ontstond een wedstrijd waarin beide ploegen in alle opzichten aan elkaar gewaagd waren. Het verschil werd in de eerste helft nooit meer dan twee doelpunten, waarbij TOP wel vaak het initiatief had, maar LDODK/Rinsma Modeplein bleef aanhaken. Daniel Harmzen moest korte tijd het veld verlaten voor een blessurebehandeling, maar kwam wel weer terug in het veld. Bij rust was de stand in evenwicht (13-13) en niemand durfde een voorspelling te wagen op de afloop.

Dat was een kwartier na rust anders, want in dat kwartier legde TOP de basis voor de overwinning. De doelpunten van de TOP-dames waren hierbij belangrijk. De thuisclub liep met een hoog afrondingspercentage uit naar 20-15 en bij 25-19 leek de wedstrijd gespeeld. LDODK probeerde met een vakwissel van topschutter Marjolein Kroon, tot op dat moment op één goal gehouden door Jet Hendriks, nog wat te forceren en dat was een goede zet. Twee goals op rij en de 25-24 van Friso Boode en de spanning was helemaal terug in de wedstrijd met nog twee minuten op de klok. Het goed uitspelen van Celeste Split leverde TOP een strafworp op, die werd benut door Nick Pikaar. Een mooie overwinning voor de thuisploeg dat hiermee zijn tweede plek op de ranglijst behoudt. Op zaterdag speelt TOP weer een thuiswedstrijd, dan tegen KCC, de promovendus die dit weekend verrassend won van KZ/Hiltex.

WIJC'ers weer op marathonpodium

Warmond n In de zevende wedstrijd van de KPN marathoncompetitie reed Iris van der Stelt naar zilver en Leander van der Geest naar brons. Beiden zijn lid van de Warmondse IJsclub.

De wedstrijd, op zaterdag 9 december in Deventer, begon niet voor iedereen rustig door de problemen op de weg met sneeuw en gladheid. Leander van der Geest moest in de auto al beginnen met omkleden en startte zonder warming-up. De winnares van de damescompetitie. Kelly Schouten, twijfelde onderweg of ze Deventer wel zou halen, maar de adrenaline hielp haar naar de zege.

Brons van der Geest

Bij de heren Beloften was de overwinning voor Engbert de Vegt, die op twee ronden voor het einde zag dat de mannen in het peloton naar elkaar keken terwijl hij een ruime bocht voorsprong had. De Vegt ging er vol voor en had nauwelijks door dat achter hem Leander van der Geest toch nog dichtbij kwam met de Fransman Timothy Loubineaud in zijn kielzog. De Fransman eindigde als tweede, Van der Geest werd derde. Kees Heemskerk (WIJC) reed naar een negende plaats.

Zilver Van der Stelt

Bij de dames reden Iris van der Stelt en Lisa van der Geest zeer aanvallend omdat zij wilden proberen hun ploeggenoten, Manon Kamminga en Merel Bosma, goed te lanceren voor de zege. Dat lukte niet omdat de een andere ploeg ook de koppositie wilde hebben en in die strijd viel de trein van Van der Stelt en Van der Geest uiteen. Kelly Schouten kwam buitenom, kon nog langs Manon Kamminga en schoof de punt van haar schaats naar voren. Op de uitslag moest even gewacht worden zo dicht zaten de dames bij elkaar: Schouten was toch de snelste, Van der Stelt tweede en Kamminga derde. Lisa van der Geest finishte als 34e, haar zus Loesanne van der Geest werd 25e.

Anne Leltz uit Voorhout reed op zaterdag de marathonwedstrijd voor de Regiotop Dames in Deventer over 50 ronden en eindigde daar op de 24e plaats. Op zondag 10 december reed Leltz in Utrecht in de vijfde wedstrijd van het 6-Banen Toernooi naar de vierde plaats.

Marathon in Den Haag

Op zaterdag 16 december komt het marathonpeloton naar De Uithof in Den Haag. Om 17.45 uur starten de heren Beloften voor hun 100 ronden (Leander van der Geest en Kees Heemskerk van WIJC). Om 19.15 uur rijden de dames Topdivisie hun 80 ronden (Iris van der Stelt, Lisa van der Geest, Loesanne van der Geest). Om 20.30 uur start de Topdivisie Heren met 125 ronden.

De wedstrijden van de dames en heren Topdivisie zijn ook via de livestream van schaatsen.nl/marathon te volgen.