Vrijwilligers van het Schooltuinproject zijn de eerste winnaars van de Teylinger Trofee. | Foto: Esther Luijk
Vrijwilligers van het Schooltuinproject zijn de eerste winnaars van de Teylinger Trofee. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

Eerste Teylinger Trofee voor Schooltuinproject Park Rusthoff

Teylingen n Schooltuinproject Park Rusthoff is op donderdag 7 december, de Nationale Vrijwilligersdag, door de jury uitgeroepen tot de eerste winnaar van de Teylinger Trofee. De prijs is bedoeld als uiting van waardering van de gemeente voor een organisatie of een groep buurtbewoners die zich vrijwillig inzet om Teylingen een stukje mooier te maken. Het schooltuinproject mocht naast de trofee ook een cheque van 1000 euro in ontvangst nemen.

Door Esther Luijk

De Teylinger Trofee is een verlengstuk van de Teylinger prijs, die driemaal per jaar wordt uitgereikt aan vrijwilligersinitiatieven. Naast het schooltuinproject Park Rusthoff, ontvingen dit jaar ook repaircafé JoJo en Kunst in 't Overbosch de Teylinger prijs. Uit die drie genomineerden werd het schooltuinproject afgelopen donderdag verkozen tot ultieme winnaar.

De trofee, in de vorm van een pauw, werd gemaakt door de Sassenheimse kunstenares Mariska Schomper. "Toen mij gevraagd werd een trofee te maken, dacht ik al gauw aan een dier, zoals het Gouden Kalf dat ze bij het filmfestival uitreiken. Ik heb een pauw gemaakt, omdat die trots is, en de vrijwilligers ook trots mogen zijn op zichzelf!"

De vrijwilligers van het Schooltuinproject zijn in de wolken met hun de speciale pauwentrofee. "Trots als een pauw zijn we zeker", lacht vrijwilliger Hans Wilson. "We doen ons werk erg graag en doen het zeker niet voor een prijs, maar het is wel heel leuk dat ons werk nu zo openlijk gewaardeerd wordt." De groep heeft al een idee wat ze met het prijzengeld gaan doen. Wilson: " We willen het geld sowieso aan de schoolkinderen besteden. We hebben het erover gehad om een muur te maken met vogelhuisjes, voor verschillende soorten vogels. We kunnen de kinderen dan ook dingen leren over de vogels die in de tuin komen nestelen."

De uitreiking van de Teylinger Prijs in deze opzet, is nieuw. Voorgaande jaren werd er vooral gekeken naar individuele vrijwilligers. "Er zijn diverse initiatieven waarbij individuen worden onderscheiden. Kleine buurtinitiatieven bijvoorbeeld worden dan niet echt zichtbaar", vertelt Marian Kofoed, adviseur bij Welzijn Teylingen. "We hebben er nu voor gekozen om de manier van waarderen te veranderen. We willen vooral de meerwaarde van een initiatief voor het dorp benadrukken, en niet persé een individuele vrijwilliger. Het project hoeft dus ook niet vanuit een organisatie of een vereniging te komen, het mag ook een onofficieel groepje buren zijn die iets doet voor de wijk, als het maar met passie gedaan wordt en het Teylingen een stukje mooier maakt."

Vrijwilligersinitiatieven voor de prijs 2018 aanmelden kan al via www.welzijnteylingen.nl.