Afbeelding
Foto: pr.

Herinrichting Herenweg: plateaus om snelheid te verminderen

n Meer ruimte voor fietsers in definitief ontwerp

Warmond n Het definitieve ontwerp van de herinrichting van de Herenweg is gepresenteerd. De belangrijkste aanpassingen hebben allemaal te maken met het verminderen van de snelheid van het autoverkeer.

De herinrichting van de Herenweg is in een veel eerder stadium in drie tracés opgeknipt. Tijdens drie ontwerpmarkten konden inwoners hierover meepraten en hun mening geven over de verschillende onderwerpen van het ingehuurde bureau Mobycon. Daaruit is per tracé nu een definitief ontwerp gepresenteerd.

Oosteinde

De inrichting van het Oosteinde en het noordelijk deel van de Herenweg (tot de Julianastraat) blijft grotendeels hetzelfde. Wel worden snelheidsremmende maatregelen genomen. Omwonenden hadden tijdens de ontwerpavonden al aangegeven dat hier regelmatig veel te hard wordt gereden. Bij de kruising O'Neill, de kruising Wasbeeklaan, de Korenmolenbrug en de entree van de parkeerplaats bij sportpak Overbos komen verhoogde plateaus om de snelheid te verlagen. Ook bij de grens van de bebouwde kom en de kruising Beatrixlaan komen dit soort plateaus. Bij de Julianastraat komt ook een plateau, maar dan alleen een visuele en geen verhoogde: het lijkt voor de automobilist alsof de weg is verhoogd, maar dat is slechts optisch. Deze keuze heeft te maken met de harddraverij, die juist weer geen verhogingen in de weg kan gebruiken.

Het fietspad op het Oosteinde blijft aan een kant van de weg, waar fietsers in beide richtingen gebruik van maken. De ontwerpvariant waarin het fietspad ook aan de andere kant van de weg zou komen, zodat er geen tegenliggers zijn, kon rekenen op enthousiaste geluiden. Toch is daar niet voor gekozen en blijft de huidige situatie voor fietsers gehandhaafd.

Voor het oplossen van het parkeerprobleem van een aantal woningen aan het Oosteinde is een gebied aangewezen in het ontwerp. Onderzocht wordt of het mogelijk is om hier extra parkeerplaatsen te maken. De bushalte Overbos komt -in overeenstemming met vervoerder Arriva- te vervallen. De andere haltes blijven bestaan.

Herenweg wordt fietsstraat

Veruit de meeste insprekers tijdens de ontwerpbijeenkomsten spraken hun zorg uit over de snelheid op de Herenweg. Het tweerichtingen-deel van de straat krijgt in het nieuwe ontwerp een maximum snelheid van 30 km/uur. De Herenweg wordt ingericht als een fietsstraat: twee brede, rode fietsstroken met een middenstrook. Auto's zijn dan te gast. De breedte van de fietsstroken is zó gekozen dat een auto met lage snelheid precies op de fietsstrook past. Als de auto harder gaat rijden of fietsers inhaalt, rijdt de auto gedeeltelijk op de minder comfortabele middenstrook met streetprint. Streetprint is asfalt met een print van klinkers.

De kruisingen met grote zijstraten krijgen plateaus, waar mogelijk verhoogd. Er wordt per kruising een trillingsprognose opgesteld om de kans op hinder en schade te bepalen. Omwonenden hadden eerder hierover hun zorgen geuit. Als er hinder is, worden de plateaus alleen visueel uitgevoerd. In verband met de harddraverij zijn de plateaus bij de Julianastraat, Warmundastraat, Burgemeester Nederburghlaan en Laan van Oostergeest ook visueel uitgevoerd, en dus niet verhoogd.

De Sweilandstraat en het eenrichting-deel van de Herenweg krijgen een rode middenstrook en smalle stroken streetprint aan de buitenzijden. Ook dit is een 30km/uur-zone. Aan het begin van de straat (bij de Padoxlaan) wordt een (mogelijk visueel) plateau aangebracht om dat duidelijk te maken. De kruising met de Padoxlaan krijgt een aantal kleine aanpassingen om de kruising overzichtelijker te maken en makkelijker over te steken.

Oranje Nassaulaan

De Oranje Nassaulaan blijft een 50 km/uur weg in twee richtingen en krijgt bredere fietsstroken. Veel insprekers hadden aangegeven de snelheid op de weg te hoog te vinden, maar met meer ruimte voor fietsers moeten automobilisten belet worden het gaspedaal in te trappen.

De kruising met Buitenwater krijgt een plateau, de andere kruisingen een inritconstructie. Daarnaast worden aanpassingen gedaan aan de oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers.

De rijbaan ten zuiden van de kruising Buitenwater is verschoven richting het zuidoosten. Daardoor ontstaat aan de noordkant ruimte voor een brede fietsstrook. Opgesteld verkeer bij het verkeerslicht zorgt daardoor niet voor hinder bij fietsers. Het zuidelijke fietspad wordt hiervoor iets verplaatst.

Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad moeten nu een besluit nemen over de ontwerpen en voor de uitvoering geld beschikbaar stellen. In een commissievergadering in september werd al duidelijk dat kosten hoger gaan uitvallen dan de 500.000 euro die er voor is begroot. De eerste ramingen laten een vier tot zeven miljoen zien aan ingrepen. Naar verwachting wordt er in januari verder gesproken en gaat de gemeenteraad een besluit nemen.


D66 presenteert kandidatenlijst

Teylingen n D66 Teylingen heeft voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart, de kandidatenlijst bekend gemaakt. Fred Koot is lijsttrekker.

Op nummer twee staat Edith Alkemade en op nummer drie huidig raadslid Bart van der Ploeg. Ook zijn huidige fractiegenoten René Hartvelt (plek 5) en Ton Verdegaal (plek 8) keren terug op de lijst. Daar tussen staan Joren Noorlander op de vierde plaats en Jos Bauman op de zesde plaats. D66-voorzitter Katja Heede staat op plek 7. Ans Willemze-van Zijverden en Tim Hartvelt maken de top tien compleet.

In totaal hebben twintig leden, inclusief wethouder Arno van Kempen als lijstduwer, zich kandidaat gesteld.

Het D66-verkiezingsprogramma 2018 – 2022 heeft als titel 'Optimistisch, Betrokken en Duurzaam Teylingen'. De partij laat weten dat het "In de kern gaat het over 'zorg en welzijn', 'groene en leefbare omgeving', 'gevarieerd wonen en werken', 'innovatieve en duurzame welvaart'".

Op de foto, v.l.n.r.: Katja Heede, Fred Koot, Jos Bauman, Edith Alkemade, Joren Noorlander, Bart van der Ploeg, Arno van Kempen en René Hartvelt.