| Foto: René van Dam
| Foto: René van Dam Foto: René van Dam

Niels Langeveld: 'Autosport is vooral een mentaal spelletje'

In de negen jaar dat hij in de autosport zit, is Niels Langeveld opgeklommen tot meervoudig kampioen. De weg ernaartoe was niet eenvoudig. De Sassenheimse coureur regelt alles zelf: van zijn sponsoren tot sociale media.

Een afspraak maken voor een fotoshoot is met het drukke schema van Niels Langeveld niet eenvoudig. Zijn agenda staat al aardig vol en vaak komt er op het laatste moment nog een afspraak bij. Bijvoorbeeld als een sponsor belt om te gaan racen op het circuit in Zandvoort. Niels: "Daar maak ik altijd tijd voor." En dus wordt de foto voor de campagne van Teylinger Sporthelden op een regenachtige maandagmiddag gemaakt in het gebouw van een speeltuinvereniging. In zijn racepak stapt Niels binnen, helm onder de arm. Na een kopje koffie gaat hij klaar staan voor de foto's. Tien minuten later is fotograaf René van Dam al tevreden. Dat de autocoureur ervaring heeft met fotoshoots, mag duidelijk zijn. Niels lacht: "Ik doe er zo'n twintig per jaar".

Twee weken later is de afspraak voor het interview. Niels vertelt graag over zijn sport in het kantoor van een van zijn vaste sponsoren, een autoleasebedrijf uit Sassenheim. Aan de muur hangt een canvas met daarop de auto van Niels. Een cadeautje van de coureur aan de sponsor.

Hoe belangrijk zijn sponsoren in de autosport?

"Zonder sponsoren zou ik niet kunnen racen. Je koopt ieder seizoen een plek in een raceteam. Daar betaal je een flink bedrag voor. Ik kom niet uit een rijke familie en moet dat geld dus zelf zien op te brengen. Ieder jaar is het daardoor spannend of ik bij het volgende seizoen aan de start kan verschijnen. Niet genoeg sponsoren betekent namelijk niet meedoen. Dat is mij een seizoen overkomen en daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Sindsdien steek ik er nog meer tijd in en wil ik sponsoren ook echt wat extra's bieden, zoals events, rij-trainingen, arrangementen en sponsoravonden Dat lukt tot nu toe goed!"

Eigenlijk run je 'het bedrijf Niels Langeveld'....

"In tegenstelling tot andere rijders, regel ik alles zelf. Denk aan vliegtickets, hotels, huurauto's, promotiemateriaal en het op de hoogte houden van sponsoren. Ook bedenk en plaats ik alle video's en foto's zelf. Alleen tijdens raceweekenden gaat een eigen cameraman mee. Dat ik alles zelf regel, brengt voor mij als topsporter extra werk en druk met zich mee. Het uitvoeren van deze sport is dan ook zeker te vergelijken met het runnen van een eigen bedrijf."

Hoe ben je in de autosport terecht gekomen?

"In het tijdschrift Autoweek stond een advertentie voor een talentenjacht. In Zandvoort waren drie dagen lang verschillende rondes. Al snel merkte ik dat het best goed ging. Voor die tijd had ik geen vergelijking, dus wist ik niet waar ik stond. Tijdens de testdagen voelde ik wel dat ik aan de bovenkant van het deelnemersveld zat. Maar ja, er kon er maar een winnen. Uiteindelijk was ik dat. Het was ontzettend gaaf, want al tijdens die racedagen wist ik: dit is wat ik wil!"

Wanneer wist je: hier ben ik goed in?

"Het eerste jaar ging met ups en downs. Door de juiste begeleiding en coaching werd ik door het analyseren en verbeteren van de zwakke punten steeds beter. Het resulteerde in het behalen van verschillende kampioenschappen: in 2010 in de Suzuki Swift Cup, in 2012 in de Renault Clio Cup, in 2015 won ik de Benelux Clio Cup en in 2016 mijn tot nu toe mooiste kampioenschap: de Europese titel in de Seat Leon Cup. "

Hoe zien jouw trainingen eruit?

"Iedere week trainen op het circuit in Zandvoort is te kostbaar. In de weken voordat het seizoen echt begint, doen we dat wel. Ik train veel met een simulator. Dat kan gewoon thuis voor de televisie. Een mooi systeem. Verder zorg ik wel dat ik fit ben. Ik voetbal ook bij Teylingen in het tweede en probeer zoveel mogelijk bij de trainingen en wedstrijden te zijn. Soms lukt dat niet helemaal, maar daar hebben ze begrip voor. Ook zit ik wel eens op de fiets of loop een rondje. Op het gebied van voeding doe ik niets speciaals. Natuurlijk let ik er op, maar in onze sport is het zo, dat als ik zelf wat lichter ben, er gewicht in mijn auto wordt geplaatst."

Wat vinden familie en vrienden van jouw sportkeuze?

"Doordat ik gedurende het seizoen veel weg ben, moet ik soms feestjes, verjaardagen en wedstrijden overslaan. Ik geef een stukje van m'n sociale leven op voor mijn sport. Maar dat is logisch als je op dit niveau wilt presteren. Autosport heeft overal voorrang op, dat snappen mijn vrienden en familie. "

Wat maakt volgens jou een goede coureur?

"Autosport is vooral een mentaal spelletje. Het moet goed tussen de oren zitten, wil je kunnen winnen. Iedereen kan in een auto stappen, maar je moet om kunnen gaan met de druk. De druk van buitenaf en de druk die je jezelf oplegt. Ik ben een perfectionist en wil alles 100 procent goed hebben. Ik heb gelukkig een hele goede coach/engineer, Herman de Jager. We werken al jaren samen. Hij zag vanaf het begin mijn talent. Inmiddels is hij echt mijn maatje. Herman kan aan mijn blik zien, hoe het ervoor staat. Dan weet hij heel vaak het juiste te zeggen, zodat ik gefocust aan de race begin."

Hoe ziet jouw komende seizoen eruit?

"Ik ben nog hard bezig om de sponsoring voor komend seizoen rond te krijgen, Het ziet er goed uit dat het gaat lukken. Komend seizoen hoop ik weer deel te kunnen gaan nemen in het TCR Germany kampioenschap, maar dit is nog niet honderd procent zeker…"

Waarom heb je ja gezegd op de vraag om Teylinger Sportheld te zijn?

"Het is een eer als jouw gemeente je uitroept tot sportheld. Het is ontzettend leuk om te merken dat mensen meeleven. Ze volgen me via social media en door de verslagen in de lokale kranten. Ook vind ik het belangrijk dat kinderen blijven sporten. Als klein jongetje was ik ook altijd bezig. Heerlijk vond ik dat. Als ik daar mijn steentje aan kan bijdragen, doe ik dat graag."

Je wordt binnenkort 30. In veel sporten ligt de piek tussen de 20 en 30 jaar. Hoe zit dat bij autosport?

"Bij ons kun je jaren door, dat is niet aan leeftijd gebonden. Zolang je niet geblesseerd raakt en het mentaal goed zit, is deelname mogelijk. Er zijn ook coureurs van eind veertig, dus ik heb nog wel even."

Je hebt al veel titels gewonnen. Heb je nog dromen?

"Ik rij nu in Europese wedstrijden, maar wil heel graag mee gaan doen op wereldniveau. Ik denk dat het haalbaar is en ga daar de komende jaren ook vol voor. Wereldkampioen worden is de ultieme droom!"

Kijk voor meer informatie op www.sportcafeteylingen.nl of op sociale media met de #TeylingerSportheld.

Een eigen sporter nomineren voor de Sportprijzen Teylingen 2017 kan ook via www.sportcafeteylingen.nl.