Willem Schaap, Arjan van Heeswijk, Michael Buijs en Patrick Honing zijn blij met hun twintigste plaats. | Foto: Piet van Kampen
Willem Schaap, Arjan van Heeswijk, Michael Buijs en Patrick Honing zijn blij met hun twintigste plaats. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

'We hebben heel veel leuke reacties gehad'

Sassenheim n Het was zomaar een idee toen Willem Schaap, Michael Buijs, Patrick Honing en Kees Onvlee op Oudejaarsavond van 2015 bij elkaar zaten. Willem had bij een bezoek aan een bejaardentehuis gezien dat er voor de bewoners geen oliebollen waren, want er was geen budget voor. 'Laten we volgend jaar oliebollen voor hen en andere instellingen gaan bakken' opperde hij. Het initiatief was geboren en in 2016 gingen de eerste smakelijk bollen het vet in.

Door Piet van Kampen

De eerste oer-Hollandse lekkernijen werden in een achtertuin in Wassenaar gebakken. "De oliebollen vielen zo goed in de smaak dat we er vorig jaar serieus werk van gingen maken' vertelt Willem. Samen met de vier andere ondernemers ging hij op zoek naar de beste ingrediënten. Hij kwam in contact met Arjan van Heeswijk, eigenaar van snackbar Parkzicht en er werd in de benodigde apparatuur geïnvesteerd en de ijssalon werd omgetoverd. Van Heeswijk wilde sponsoren door het goede doel 'Voor iedereen een oliebol' te ondersteunen. Ondernemers en instellingen kochten 100 oliebollen voor 45 euro- waarvan er 50 naar een goed doel gingen. De producten vielen zo goed in de smaak dat er besloten werd om dit jaar aan de landelijke AD Oliebollentest mee te doen. En met succes. De bakkers bakken de beste oliebollen van de Bollenstreek en zijn beloond met een fraaie twintigste plaats in het landelijke klassement. De heren smullen van het succes. Zij hebben inmiddels de stichting 'Iedereen een oliebol' opgericht.

Reacties

De bestellingen van bedrijven en particulieren rolden binnen. Aan de toonbank van Parkzicht ontbrak het de verkoopsters Roos, Susanne en Aleyna niet aan klandizie. "We krijgen heel veel leuke reacties," weet het drietal. Aan de andere kant van de balie bevestigt Meneer de Wit dit. "Ik heb ze gisteren gekocht en vandaag ben ik er weer. Morgen voor Oudejaarsdag kom ik zeker nog een keer terug," wist hij op voorhand al. Van de meer dan 50.000 oliebollen gingen er weer veel naar goede doelen zoals de voedselbanken in Katwijk, Wassenaar en diverse verzorgingshuizen. Van Heeswijk enthousiast: "Volgend jaar gaan we voor een top tien-plaats in het AD'.

Parkzicht bakt beste oliebollen