De veelal in Groningen gefokte Blaarkoppen stonden sinds de Gouden Eeuw massaal in de polders rond Leiden. Nu zijn er nog slechts enkele duizenden van deze dieren in Nederland. | Foto: pr.
De veelal in Groningen gefokte Blaarkoppen stonden sinds de Gouden Eeuw massaal in de polders rond Leiden. Nu zijn er nog slechts enkele duizenden van deze dieren in Nederland. | Foto: pr. Foto: pr.

Red de Blaarkop

Warmond n Een coalitie van organisaties en boeren uit de Leidse regio springt met de actie 'Red de Blaarkop' in de bres voor zeldzame oud-Hollandse koeienrassen. De nieuwe fosfaatwet die sinds 1 januari 2018 van kracht is, vormt een ernstige bedreiging voor de inmiddels zorgelijk kleine populaties van onder meer Blaarkoppen en Lakenvelders. Met een petitie en online campagne vragen boeren en particulieren opnieuw om maatregelen voor behoud van dit bijzondere, levend erfgoed. Theo Warmerdam is eigenaar van De Sophiahoeve in Warmond en de twaalfde generatie van een familie die al meer dan 400 jaar Leidse kaas en boter maakt van Blaarkoppenmelk. Warmerdam: "Het is belangrijk om een populatie raszuivere dieren te behouden. De Blaarkop staat niet alleen symbool voor ons roemrucht verleden maar is vanwege alle goede eigenschappen ook de koe van de toekomst." De petitie kan worden ondertekend via www.reddeblaarkop.petities.nl. Op www.reddeblaarkop.nl is meer te lezen over de actie.