Ingezonden: Uit het hart gegrepen

Ingezonden n "Het artikel van een dag of tien geleden in het Leids Dagblad van 29 december jl ('Teylingen weer baas over de stoep') over uitstallingen op de trottoirs in het winkelgebied van Sassenheim was mij uit het hart gegrepen. Ervaring opgedaan hebbend als rolstoelduwer kom je allerlei obstakels tegen.

Het gaat dan om zo'n beetje de hele winkelvoorraad van Kruidvat die 's morgens, weer of geen weer, buiten wordt gezet. Een ter plaatse sterk hellend trottoir maakt het nog een stuk moeilijker (en bij niet weggeveegde sneeuw gevaarlijk). Wanneer er een fiets is geparkeerd, van een van de klanten van diezelfde winkel, of als er een 'tegenligger' verschijnt zoals een moeder met een kinderwagen, moet je uitwijken naar de rijbaan.

Een ander voorbeeld is het plotseling verschijnen van een stalen rek met uitstalling bij de nieuwe supermarkt op de Teylingerlaan, een hindernis op zich. Echter, wanneer het rek 's avonds wel leeggehaald maar niet naar binnen wordt gehaald zelfs is dit object levensgevaarlijk. En dat op een route waar menig Sassembourger, meest niet de jongsten, van het trottoir gebruik wil maken.

Lokt het een het ander uit? Waarschijnlijk wel, want bij da Tano staan knapen van met olijfbomen in grote kisten, bakker Brood Gewoon zet 's zomers banken tegen de gevel waar je je benen op kunt strekken en recent verscheen er bij de snackbar hoek Charbonlaan-Hoofdstraat een waar timmerwerkstuk op het trottoir. Het trottoir is publieke ruimte, lijkt mij. En die is niet van de ondernemers, lijkt mij.

'Handhaving' is mij ook komen uitleggen dat men niets kan ondernemen. Er is namelijk geen beleid voor uitstallingen. In de schrapwoede van (overbodige?) regels heeft men uitstallingen aan ondernemend Sassenheim willen overlaten. De wethouder in het artikel in het Leids Dagblad zegt iets van 'We zijn in overleg met de ondernemers'. Mij lijkt dat die hun krediet hebben verspeeld. Zij kunnen niet wat de overheid aan hen had willen overlaten. Hoog tijd (niet uitstellen tot na de verkiezingen in maart) voor duidelijke regels en een strikte handhaving daar op."

Nico Koomen,

Sassenheim


KBO-bijeenkomst over testament en erfrecht

Voorhout n KBO Teylingen organiseert op dinsdag 16 januari om 14.00 uur een bijeenkomst over over levenstestament, erfrecht en nalatenschap in De Verdieping (Aletta Jacobslaan 1).

Wie regelt uw zaken als u niet in de gelegenheid of in staat bent om uw eigen wil te bepalen? Bijvoorbeeld door een geestelijke of lichamelijke ziekte of door andere onverwachte omstandigheden? Wie kan dan uw wensen kenbaar maken aan de behandelend arts? Met andere woorden, wie geef ik het vertrouwen?

In een levenstestament zijn voor dit soort vragen, regelingen te treffen. Opstellers kunnen aangeven wanneer hun omgeving of naasten namens hen mogen optreden en wat zij wel of niet namens de opsteller mogen en hoe zij bedoelde werkzaamheden namens diegene mogen of moeten verrichten.

Tijdens deze lezing zal notaris Heemskerk verder informatie geven over wanneer en waarom het zinvol is een testament op te maken. Een overlijden is een emotionele aangelegenheid. Daarbij komt dat de afwikkeling van een nalatenschap doorgaans ingewikkeld en tijdrovend is. Dit komt bijvoorbeeld door het erfrecht en de fiscale wetgeving. Ook is er veel onduidelijkheid over de consequenties van een overlijden voor inkomen en pensioen. Door de veranderende regelgeving zijn er ook veel vragen over de gevolgen van opname in een verpleeg/verzorgingshuis. Er is ruime gelegenheid tot het stellen van vragen.


Ingezonden: herinrichting Herenweg kan goedkoper

Ingezonden n "In De Teylinger van 13 december jl las ik de definitieve plannen voor de doorgaande route door Warmond. Ik las dat al die ingrepen 4 tot 7 miljoen euro moeten gaan kosten. Dat is acht tot veertien keer zo veel als begroot. Ik denk dat het met minder ingrepen voordeliger veiliger dan nu te maken is.

Daarbij denk ik aan: het aanleggen van twee drempels bij de bocht in het Oosteinde bij de Wasbeeklaan, het plaatsen van twee drempels bij het voetbalveld/tennisbanen en een 30 kilometer zone van Liduina tot aan de spoortunnel bij de Padoxlaan. Het is bij de Paddoxlaan heel smal. Verder stel ik voor geen andere snelheidsbeperkende maatregelen voor. Die zullen veel irritatie met zich meebrengen.

Met bovenstaande suggesties zou heel veel geld bespaard kunnen worden!"

Jos van Dam,

Warmond