Schutterskoning Twan van Dijk krijgt de versierselen van burgemeester Breuer. | Foto: pr./Emiel van der Hoeven
Schutterskoning Twan van Dijk krijgt de versierselen van burgemeester Breuer. | Foto: pr./Emiel van der Hoeven Foto: pr./Emiel van der Hoeven

Debutant Twan van Dijk is Schutterskoning St. Hubertus

Voorhout n Al tijdens zijn eerste deelname aan Koppermaandag, de traditionele schuttersdag van schuttersvereniging St. Hubertus Voorhout, liet Twan van Dijk gevestigde schutters achter zich. Met 13 punten werd hij gehuldigd als de nieuwe Schutterskoning. De schutters waren op het sportpark te gast bij biljartvereniging De Agnes.

Om kwart over negen openden burgemeester Carla Breuer en Schutterskoning 2017 Kees van Velzen Koppermaandag. Binnen tien minuten viel de eerste vleugel (3 punten) door een schot van debutant Jacques Ninaber. Direct daarop claimde Matthijs Ribberink een kop, goed voor 5 punten. Van de twee taaie vogels was de eerste om 10.40 uur naar beneden gehaald. Ard Biesheuvel voerde op dat moment de ranglijst aan met 8 punten voor de romp en de staart. De vogel op de andere baan was aanmerkelijk taaier zo leek het. Dat lag volgens de schutters niet aan de vogel maar aan het geweer. Kenners constateerden een afwijking van enkele centimeters. Nadat het wapen gewisseld was, kwamen de schutters op dreef en sloot Twan van Dijk, schutter van de nieuwe lichting, de ochtend af met 6 punten.

Al snel kwam in de middag de stand op 13 punten voor Van Dijk en 11 punten voor Biesheuvel. De spanning was te snijden. Biesheuvel moest de romp in de wacht slepen om Schutterskoning te worden. Maar die eer ging naar Matthijs Ribberink en kwam daarmee met het eerder gewonnen vlaggetje op 12 punten. Daarmee was de strijd gestreden en kon debutant Van Dijk met 13 punten zich Schutterskoning 2018 noemen. Van Dijk in de laatste minuten van de strijd: "Ik was niet van plan fanatiek te worden, maar toch gebeurde het". Het enige wat hem restte was zijn score te verhogen met de winst van een romp. Die eer ging echter naar een andere schutter. Tijdens het Schuttersmaal ontving Van Dijk, in het bijzijn van vriendin Saskia, uit handen van burgemeester Carla Breuer de nodige versierselen in ontvangst.

Beste schutters aller tijden

De uitslag bracht ook in de stand van de beste schutters aller tijden de nodige verschuivingen te weeg. Cor van Steijn passeerde de oud-schutters Willem Prins en Ad Deutekom. Hij is op de tweede plaats gekomen en benadert René Zwetsloot, die merkbaar zijn dag niet had. Zwetsloot scoorde geen enkele punt.