De koffiekar bij het station, begin dit jaar. De eigenaar ziet de toekomst van de voorziening somber in. | Foto: archief/ Facebook
De koffiekar bij het station, begin dit jaar. De eigenaar ziet de toekomst van de voorziening somber in. | Foto: archief/ Facebook Foto: pr./Facebook

Pilot met koffiekar niet echt een succes

Sassenheim n Uitbater Richard Heus heeft naar de gemeenteraad een sombere mail gestuurd over de pilot van de koffiekar bij het station Sassenheim. Naar zijn zeggen kan hij de proef niet verder uitrollen, omdat de financiële reserves op zijn.

Door Nico Kuyt

Het is volgens de uitbater niet zeker dat de investering zich op langere termijn gaat lonen. Het financieel risico is te groot om verdere investeringen hierin te doen. Onder andere is de precariobelasting te hoog en is het totale omzetcijfer van afgelopen jaar zwaar tegengevallen en niet in lijn met die van een ander station.

Heus heeft sinds 1 januari 2017 een tijdelijke vergunning om met de koffiekar bij station Sassenheim te staan. Daar ging jarenlange discussie over de wenselijkheid van zo'n voorziening aan vooraf. De Teylingse politiek was keer op keer verdeeld, maar uiteindelijk kwam de toestemming er vorig jaar.

Oorzaken

De wachttijd tussen een treinstop is bij station Sassenheim verkort naar 10 minuten, waardoor klanten zich geen rust gunnen voor het nuttigen van een consumptie."Kortom is de conclusie dat er domweg niet meer behoefte is tot het nuttigen van consumpties", aldus de uitbater. Ook de bouw van de parkeergarage heeft invloed gehad op de omzet. Mensen zijn uitgeweken naar andere stations of teveel bezig geweest met het plannen van hun reis. Daarnaast is er concurrentie binnen een straal van 1 kilometer. De koffiekar is ook afhankelijk van weersinvloeden. Klanten staan liever overdekt.

Taxi's en verloren sleutels

Heus schrijft: "Conclusie is dan ook dat het financiële risico groot is om te zoeken naar verder mogelijkheden. Afgelopen periode hebben we naar allerlei mogelijke oplossingen gezocht om deze pilot, minimaal kosten technisch neutraal, te krijgen. Informatie en aanvraag naar eventuele subsidies, samenwerkingen met, bijvoorbeeld de Maregroep of andere instellingen, hebben helaas niets opgeleverd. Vele mensen zijn enthousiast over de kar en vervult zijn rol op heel veel andere zaken maar wat zich helaas niet terugverdient. Dagelijks worden er door ons taxi´s gebeld, reisinformatie gegeven, verloren fietssleutels, bankpassen en ov-kaarten teruggegeven. Ook wordt er beroep gedaan op ons wanneer er zich calamiteiten voordoen zoals, EHBO, fietsendiefstal, maar ook simpelere zaken als uitgifte van servetten, pleisters gebeurd dagelijks met grote regelmaat. Uiteraard een normale gang van zaken maar vertaalt zich niet in meer opbrengsten.

Verder is het meermalen gebeurd dat andere ondernemers ook gebruik maken van deze standplaats zonder vergunningen. Recent heeft een ondernemer zijn koffiebus geplaatst op de standplaats waar ik vergunning voor heb. Het heeft mij klanten en omzet gekost. Politie doet niets en handhavers kunnen alleen optreden bij daadwerkelijke constatering.

Wij kunnen helaas deze pilot niet verder uitrollen omdat de financiële reserves op zijn. Op dit moment zijn de vooruitzichten niet anders dan hierboven beschreven en kunnen wij het in belang van het bedrijf niet meer risico aangaan", aldus de uitbater.

Zijn mail staat als ingekomen stuk op de agenda van de raadscommissie Bestuur van 17 januari.