Aanvoerder Mick Snel met de beker. | Foto: pr./ Marco Spelten
Aanvoerder Mick Snel met de beker. | Foto: pr./ Marco Spelten Foto: pr.

TOP wint Europese titel

Sassenheim n De korfballers van TOP/SolarCompleet zijn zaterdag 13 januari Europees kampioen geworden door in de finale het Belgische AKC/Luma te verslaan.

Het Europees kampioenschap voor clubkampioenen is ieder jaar bij een andere gastvereniging. Dit keer reisden de acht ploegen af naar het Catalaanse Platje d'Aro, zo'n anderhalf uur rijden van Barcelona. In de poulefase worden drie wedstrijden gespeeld, waarna de nummers 1 en twee van de twee poules tegen elkaar uitkomen. De winnaars spelen de finale. Traditioneel gezien zijn dat de Nederlandse en Belgische deelnemer en dit jaar was dat niet anders.

TOP bereikte dus zoals verwacht die finale door in de drie poulewedstrijden eenvoudig te winnen. Daarin speelden een mix van spelers uit het eerste en tweede team. Met name Thomas Tiggelman, Mart Hortensius en Wouter de Koning konden zich scorend onderscheiden. Aan de dameskant was dat Fenna Jagtman. Zij werd voor haar spel dan ook beloond met een basisplaats in de finale, waarin Jet Hendriks verstek moest laten gaan. De international was vanwege privé-omstandigheden in Nederland achtergebleven.

De meegereisde supporters zagen in de finale op zaterdag 13 januari in de eerste helft een gelijkopgaande score. AKC ging tot 9-9 mee met TOP, waar Nick Pikaar de score voor opende. Via twee strafworpen van Mick Snel kwam TOP op 11-9. Een goal van Paul Anholts zette de Sassenheimers voor het eerst op een verschil van drie. Daarna moest hij zich vanwege een blessure laten vervangen door Wouter de Koning. Celeste Split scoorde de laatste twee goals voor de rust (15-11).

Topscoorder

Na de pauze scoorde AKC direct twee keer, maar door twee doelpunten van De Koning - hij bekroonde een sterke invalbeurt met in totaal vijf goals- kwam TOP weer op vier verschil (17-13). Vervolgens waren het Mick Snel - topscoorder met tien goals- en opnieuw De Koning die voor de Sassenheimse doelpunten zorgde. Lara Boonstoppel was toen al Fenna Jagtman komen aflossen.

Via Snel werd het 23- en 24-16 en voor coach Jan Niebeek het sein om nog te wisselen. Invallers Boonstoppel en Thomas Tiggelman scoorden ook nog. Die laatste mocht -net als in de andere wedstrijden- het laatste doelpunt maken. Met 28-21 prolongeerde TOP de Europese titel. Het is de vierde eindzege voor de Sassenheimers, die zich deze week weer richten op de Korfbal League.


Foreholte verliest ongelijke strijd

Voorhout n De landskampioen tegen de promovendus. Voorafgaand is dan al duidelijk dat Foreholte een moeilijke avond gaat krijgen. De handbalsters gingen bij VOC op bezoek, maar konden het niet bolwerken tegen de landskampioen.

De ongeslagen koploper ontving Foreholte al op dinsdagavond 9 januari. De inhaalwedstrijd zorgde voor flink wat haast bij de bezoekers. Vanaf het werk moesten zij snel eten en dan door naar Amsterdam. Tel daar bij op dat VOC beschikt over veel speelsters met een hoog niveau en ook nog een handvol speelsters dat deel uitmaakt van Jong Oranje.

De wedstrijd tegen het team van coach Ricardo Clarijs (hij stond tot vorig seizoen nog langs de lijn bij Foreholte) begon met de geblesseerde Marisha vd Geest aan de kant. Zij is nog herstellende van een knie operatie. Het werd voor Foreholte niet beter, want topscoorder Dana van der Vlugt-Vincenten liep in de eerste helft een knieblessure op en bleef verder aan de kant, waardoor er weinig schotkracht overbleef vanuit de tweede lijn. Een kwartier lang kon Foreholte de landskampioen volgen tot 7-5. Hierna liep VOC gemakkelijk weg, voornamelijk door Dione Housheer, het 18-jarige talent op de rechter opbouw. Zij scoorde zelf tien keer, maar speelde ook de cirkel regelmatig vrij en was betrokken bij de vele break-outs die gevolg waren van foutief afspelen aan Voorhoutse zijde. Bij rust stond het 19-7.

Foreholte keepsters Williënne van der Plas en Mayra de Boer hielden in de tweede helft door hun goede werk, de schade nog beperkt. De vele trainingsuren van VOC betaalden zich uit en Foreholte moest zich neerleggen bij een ruim verlies. Ook conditioneel kwam de nummer acht (van de in totaal tien teams) van de ranglijst veel te kort. De eindstand kwam uit op 33-14.

Voor Foreholte scoorden: Britt van Leijden en Melanie Zwaan 3, Naomi Hoogervorst en Chantal Slegtenhorst 2, Dana vd Vlugt-Vincenten, Ramona Vink, Lot van Kampen en Saskia Kolster allen 1.

Op zaterdag 20 januari 20.45 uur ontvangt Foreholte nummer twee Dalfsen in sporthal De Tulp. | Foto: pr.

Williënne van der Plas kan de inzet van topscoorder Housheer niet stoppen.