Paul ten Velden en Ronald van der Graaf zijn trots op Park Rusthoff. | Foto: Esther Luijk
Paul ten Velden en Ronald van der Graaf zijn trots op Park Rusthoff. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

'Het is niet alleen gras maaien en struiken bijknippen'

n Voorzitter en vicevoorzitter SBPR wisselen van functie

Sassenheim n Na tien jaar vond voorzitter Ronald van de Graaf het welletjes. Met ingang van dit jaar werd hij vicevoorzitter van Stichting beheer park Rusthoff (SBPR) en droeg hij het stokje over aan Paul ten Velden, die tot dan vicevoorzitter was.

Door Esther Luijk

Ronalds handen jeukten toen hij tien jaar geleden aantrad als voorzitter. "Er waren zoveel dingen die ik wilde doen. Er was soort bruggetje bij de ingang aan het Boschplein, dat heel rommelig oogde. Daar wilde ik graag beginnen met dat op te knappen. Daarna zijn er nog een heleboel projecten gevolgd." De oud-voorzitter doelt onder andere op het Ooievaarseiland, dat hij gerealiseerd heeft zien worden. Als ander hoogtepunt noemt hij het paviljoen, dat in 2010 verrees in het midden van het park. "De komst van Het Sassennest heeft het park veranderd", zegt Van de Graaf. "Het heeft echt een positieve impact gehad. Het is een multifunctioneel centrum en wordt door heel veel mensen gebruikt. Het is sinds 2013 zelfs een officiƫle trouwlocatie. Het is echt niet meer weg te denken uit het park."

Met Paul ten Velden als opvolger, staan er nog veel meer projecten op de planning. Zo moeten de bomen bij de hoofdingang op den duur vervangen worden en zal de ingang bij de Kerklaan onder handen genomen worden. Maar het project dat misschien wel het meeste leeft in Sassenheim, is de komst van het appartementencomplex met bijbehorend terras op de plek van Villa Rusthoff. "We waken ervoor dat er steeds een stukje meer van het park wordt afgesnoept", zegt de kersverse voorzitter. "Onze taak is om het park te beschermen. Gelukkig wordt er goed naar onze zorgen geluisterd door de aannemer. Er liggen nu nieuwe plannen en we zijn er van overtuigd dat het uiteindelijk naar iedereen z'n zin zal zijn."

Vrijwilligers

De (vice-)voorzitters runnen de boel natuurlijk niet samen. Naast de rest van het bestuur zijn er nog zo'n 150 vrijwilligers actief in het park. "Het is ook onze taak om de vrijwilligers tevreden en gemotiveerd te houden. Ze zijn onmisbaar voor het park", vertelt Paul. "Denk alleen al aan Halloween in het park, het oldtimerfestival, de voorjaarsmarkt, het moet allemaal georganiseerd worden en dat gebeurt allemaal door vrijwilligers. Het bestuur heeft laatst de vrijwilligers van het schooltuinproject voorgedragen voor de Teylinger Trofee, en ze hebben gewonnen. Dat is een enorm mooie blijk van waardering."

Ronald vertelt dat hij bij het aanvaarden van zijn voorzitterschap nooit had kunnen vermoeden wat voor werk er allemaal bij komt kijken. "Je krijgt met zoveel instanties en partijen te maken: de gemeente, de politie, laatst kregen we met de flora- en faunawet te maken, de ophokplicht kwam nog langs bij onze kinderboerderij. Er zijn zoveel dingen waar je in eerste instantie niet aan denkt bij een park. Het is echt niet alleen gras maaien en struiken bijknippen! Maar dat maakt dit werk zo ontzettend leuk."