Groen licht voor uitbreiding sportpark

Voorhout n Een meerderheid van de statencommissie Ruimte heeft een positief advies gegeven aan Gedeputeerde Staten (GS) voor de uitbreiding van twee velden voor het sport- en recreatiepark Elsgeest op naburig grasland. GS heeft inmiddels toestemming gegeven voor het plan.

Door Nico Kuyt

De provincie moest een ontheffing verlenen omdat het gaat om beschermd grasland. Die status is in het verleden aan graslanden opgelegd zodat zij niet verdwijnen door het omspuiten naar bollengrond. De statenfracties van Partij voor de Dieren en GroenLinks keerden zich tegen het verlenen van de ontheffing voor de sportvelden die grofweg gepland staan op het gras grenzend aan de ijsbaan en de Leidsevaart. Het verlenen van de ontheffing is een zaak van GS, maar moet daarvoor de statenleden om advies vragen. Die konden dus nog roet in het eten gooien. Tegenstemmen kwamen van de Partij voor de Dieren en GroenLinks. Niet dat zij tegen sporten zijn, maar wel tegen het opofferen van open landschap als er alternatieven zijn. Er moest maar nog eens goed onderzocht worden of niet een oud bedrijventerrein geschikt gemaakt kon worden voor de sport, zo vonden zij en wezen naar Sassenheim-Zuid. De twee kregen de overige fracties evenwel vorige week niet mee. Provinciaal gedeputeerde Bom-Lemstra wees erop dat over de uitbreiding niet over een nacht ijs is gegaan. De bedrijventerreinen liggen niet dichtbij en als wel, dan moet je het hele park verplaatsen. Er is een goede afweging gemaakt. Nog meer onderzoeken doen heeft geen zin, want die zijn allemaal al jarenlang uitvoerig gedaan. Er is gewoonweg geen betere alternatieve plek in de gemeente te vinden.

Met het positieve advies kon GS de ontheffing verlenen. Wel onderschreven de commissieleden de opmerking van de SP dat in de toekomst de sportvelden niet omgezet mogen worden naar woningbouw, zoals er al voorbeelden in de provincie te vinden zijn. Het moet dan weer teruggaan naar een landschappelijke oplossing.


Informatieavond bedrijventerrein 'De Boeg'

regio n Consortium A44 B.V. wil belangstellenden informeren over de stand van zaken van de ontwikkelingen rond het voormalig MEOB-terrein Oegstgeest. Daarom organiseert men op maandag 29 januari om 20.00 uur een informatiebijeenkomst in de raadszaal van het Oegstgeester gemeentehuis aan de Rhijngeesterstraatweg. Consortium A44 B.V., een samenwerkingsverband van vijf bedrijven uit de regio, heeft in juni 2017 het terrein aan de Haarlemmerstraatweg aangekocht. Verschillende bedrijven zullen op dit bedrijventerrein, omgedoopt tot 'De Boeg', gerealiseerd worden.

Tijdens de informatiebijeenkomst van 29 januari zal het ontwerp voor bedrijventerrein 'De Boeg' nader toegelicht worden. Ook bestaat de mogelijkheid om vragen te stellen. De bijeenkomst staat open voor alle geïnteresseerde burgers en belanghebbenden uit de omliggende wijken.