In de Rusthofflaan in Sassenheim waaide een dak van een woning. | Foto: pr./Nico Garstman
In de Rusthofflaan in Sassenheim waaide een dak van een woning. | Foto: pr./Nico Garstman Foto: pr./Nico Garstman

Niet bestand tegen windkracht 11

Teylingen n Een zware westerstorm (windkracht 11) trok donderdag 18 januari over heel Nederland. Het treinverkeer lag plat, en ook op Schiphol vielen bijna alle vluchten uit.

Het KNMI had vanwege de hevige storm code rood afgekondigd. Later in de middag werd het zware weeralarm ingetrokken en gold alleen nog code geel. In Teylingen gingen 's morgens meerdere bomen tegen de vlakte, zoals de boom aan de Wilhelminalaan in Sassenheim, die op een haar na een woonhuis miste. Even verderop had de politie het in de Hoofdstraat ook druk. Een aantal bomen op het terrein waar voorheen Villa West End stond, leek niet bestendig tegen de storm. Uiteindelijk is uit voorzorg een boom omgezaagd en zijn bij meerdere bomen de takken weggehaald. Al die tijd was de straat door de politie afgesloten, waardoor de apotheek niet bereikbaar was. Ook een deel van de Rusthofflaan was langere tijd afgesloten voor verkeer. Het dak van nummer 52 waaide er door de storm af. In de Maximalaan waren een aantal bomen langs de waterkant niet bestand tegen windsnelheden van boven de 110 kilometer per uur.

In de Componistenlaan in Voorhout verdween aan begin van de ochtend het dak van een hoekhuis. De brandweer heeft de ravage opgeruimd.

Park Rusthoff

De zware storm heeft ook Park Rusthoff niet ontzien (foto onder). Vooral in het bosgedeelte van het park heeft de storm veel schade aangericht. Diverse bomen hebben de ongelijke strijd niet overleefd. Met pijn in het hart vertelde Loe de Goeij, die samen met Jan van Ruiten een eerste inventarisatie heeft uitgevoerd, dat onder andere enkele berken en meidoorns om zijn gegaan. Verder lagen diverse paden bezaaid met afgerukte takken.

Vanwege de vele waarschuwingen die via diverse media zijn gedaan is het park uit voorzorg 's morgen niet geopend. In de loop van de middag, toen de storm weer was gaan liggen, is het park alsnog open gegaan. Op vrijdag is een grote groep vrijwilligers aan de slag gegaan om zo veel mogelijk te ruimen en herstelwerkzaamheden uit te voeren.

Afbeelding