Teylingen blijft Fairtrade gemeente

Teylingen n Teylingen mag zich ook de komende twee jaar Fairtrade gemeente noemen. De landelijke jury besloot vorige week de titel te verlengen.

Een gemeente krijgt de titel Fairtrade als er relatief veel fair trade producten worden verkocht. Deze titel moet vanaf het jaar van de aanvraag, iedere twee jaar worden verlengd.

Teylingen ontving de titel voor het eerst in 2014. Daarna werd het verlengd in 2015. Vorige week ontving de Werkgroep Teylingen Fairtrade bericht dat de aanvraag tot en met 2019 is verlengd. Teylingen is een van 80 fairtrade gemeenten In Nederland.

Op de werkvloer

Volgens de jury voldoet Teylingen aan de criteria en ze noemt het aantal bedrijven en organisaties dat deelneemt "indrukwekkend". Zo hebben 57 bedrijven in onze gemeente fairtrade koffie en thee op de werkvloer. De jury is onder de indruk van de geestdrift die er is bij de gemeente om fairtrade te promoten en daar in verschillende vormen uiting aan te geven. De gouden trouwringenactie wordt speciaal genoemd. Daarbij krijgen stellen die in Teylingen trouwen en aantonen fairtrade trouwringen te hebben gekocht, een fairtrade foodmand cadeau. Ook krijgt de werkgroep Teylingen Fairtrade complimenten voor de bereikte media-aandacht.

Duurzaamheid

Wethouder Arno van Kempen: "Ik ben blij dat de jury onze aanvraag voor 2018 en 2019 positief heeft beoordeeld. Als wethouder duurzaamheid vind ik het belangrijk dat we deze titel behouden. Het betekent dat we een gemeente zijn waar veel mensen en ondernemers Fairtrade en het milieu een warm hart toedragen. Daar ben ik trots op!"

Werkgroepcoƶrdinator Bart de Jong is zeer blij met de verlenging: "Dit is een kroon op de inzet van velen in de afgelopen jaren. Maar ook in Teylingen is er nog veel werk aan de winkel voor een iets betere wereld".


De werkgroep Teylingen Fairtrade wordt door de jury uitgedaagd aan de slag te gaan met een verdiepingsplan voor de deelnemende winkels, horeca en bedrijven en maatschappelijke organisaties met fairtrade koffie en thee op het werk. De jury geeft ook als tip om de ondernemersvereniging te stimuleren Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) te promoten als norm in de gehele gemeente.