Het enthousiaste team van de bibliotheek Voorhout in de Herenstraat. | Foto: MV
Het enthousiaste team van de bibliotheek Voorhout in de Herenstraat. | Foto: MV Foto:

Eerste lustrum voor 'nieuwe' bibliotheek

n 'Er is nog steeds genoeg belangstelling voor lezen'

Voorhout n De verhuizing van de bibliotheek naar de Herenstraat bracht vijf jaar geleden heel wat teweeg. Inmiddels voelt de nieuwe vestiging als thuis. Deze week wordt het eerste lustrum gevierd.

"Is het alweer vijf jaar?!" Lachend schenkt vestigingscoördinator Jacqueline van Sprang thee in aan de leestafel. Het is donderdagmiddag en de bibliotheek is dan gesloten. Doordat het licht brandt, komen verschillende mensen toch even langs. "We merken dat er nog steeds genoeg belangstelling is voor lezen," zegt Jacqueline.

Door bezuinigingen zag de Bibliotheek Bollenstreek zich genoodzaakt het gebouw aan het Raadhuisplein te sluiten. Inwoners waren fel tegen het idee geen bieb meer in het dorp te hebben. Het oude pand van de Blokker werd vervolgens gekozen. Een kleinere vestiging, maar wel heel gezellig, zegt Jacqueline. "Daar hebben we vijf jaar terug echt goed naar gekeken. Het resultaat is een kleurige, gastvrije, toegankelijke bieb." Mensen zeggen vaak dat ze de sfeer fijner vinden dan de oude locatie."

Veel vrijwilligers

Bibliothecaris Brigitte Kerkhoven, verantwoordelijk voor alle vestigingen in Teylingen, is ook aangeschoven. Op zaterdag is ze altijd aanwezig in de Herenstraat. Samen met Jacqueline is Brigitte de enige betaalde kracht in Voorhout. Op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag is de bieb een dagdeel te bezoeken.

De vestiging draait voor een groot deel dankzij vrijwilligers. Edith van der Hoek is zo'n gastvrouw van het eerste uur. Ze meldde zich aan vlak na de verhuizing naar de Herenstraat. "Ik zat tussen twee banen in, maar wilde wel wat gaan doen. Lezen vind ik heerlijk en op deze manier kan ik echt iets bijdragen." Inmiddels combineert Edith het vrijwilligerswerk met een baan, net als een aantal van de andere acht vrijwilligers. "Ik ga nog steeds met veel plezier. We hebben veel vaste gasten. Opvallend is dat steeds meer vaders met hun kinderen langskomen. Dat is leuk om te zien."

Er is in de vestiging bewust gekozen voor een volledig aanbod aan jeugdboeken. Toch moet het aanbod voor volwassenen niet worden onderschat, zegt Jacqueline. "Het is een misverstand is dat wij geen boeken voor volwassenen hebben. De collectie is dan wel kleiner, maar wordt iedere week aangevuld." Ook het online reserveren maakt het makkelijker, vult Brigitte aan. "Leden kunnen thuis een boek reserveren. En ook al hebben wij de titel niet staan, toch kunnen ze het boek hier ophalen."

Feestweekend

Het is een van de services die de bibliotheek biedt. Daarnaast worden er ook cursussen en workshops georganiseerd. De bibliotheek richt zich op de toekomst, besluit Jacqueline, om er daarna aan toe te voegen: "Maar eerst is het dit weekend feest. Op vrijdag 26 januari en zaterdag 27 januari krijgen alle bezoekers een traktatie. We hopen veel mensen even te zien!"

Op de foto: Het team van de Bibliotheek Voorhout; vrijwilligers Ans Duindam, Edith van der Hoek, Maaike de Jong, Hildegard Harens, Els Roest, Marloes Fiers en Gerdien van Kampen. Marfried Kortekaas en Kees den Elzen staan niet op de foto. In de roze stoelen zitten vestigingsmanager Jacqueline van Sprang en bibliothecaris Brigitte Kerkhoven.


Rode Kruis Duin- en Bollenstreek op zoek naar coördinator fondsenwerving

REGIO n EHBO redt levens. Dit is de slogan waarmee het Rode Kruis haar cursussen onder de aandacht brengt.

Volg een EHBO-cursus in de buurt of op locatie en leer hoe je direct in actie komt bij nood. Vaak worden deze kosten door je zorgverzekeraar gedekt. "In onze regio (gemeenten Noordwijk, Noordwijkerhout, De Zilk, Hillegom, Lisse, Teylingen en Oegstgeest) organiseert de afdeling Duin- en Bollenstreek diverse cursussen", aldus Hester Aangeenbrug, opleidingscoördinator. "Word je vrijwilliger bij het Rode Kruis, dan is de opleiding zelfs gratis." Voor meer info over de mogelijkheden en voorwaarden kan je een berichtje sturen naar opleidingen@rodekruisbollenstreek.nl.

Vacature

Voorzitter Frans van Rijn benadrukt dat ze altijd nieuwe mensen kunnen gebruiken die zich willen inzetten voor een maatschappelijke organisatie. Iedereen is welkom, jong en oud. "Op dit moment zijn wij op zoek naar een coördinator Fondsenwerving die onder andere de activiteiten in de Rode Kruis Week organiseert, zoals samen met anderen de collectes coördineren." Meer op www.rodekruis.nl/duin-en-bollenstreek onder vacatures of mail: info@rodekruisbollenstreek.nl.