Merel van Drueten (26) in de aanval voor Foreholte. | Foto: pr.
Merel van Drueten (26) in de aanval voor Foreholte. | Foto: pr. Foto: Marieke Voorn

Gehavend Foreholte komt tekort tegen kampioenskandidaat

Voorhout n De geweldige reddingen van keepster Mayra de Boer ten spijt verloor Foreholte toch flink in de thuiswedstrijd tegen Dalfsen.

Het team van Dalfsen staat op de tweede plaats en won vorig seizoen de beker. Dit jonge team, dat elke dag minstens een paar uur traint en ook meiden heeft die bij Jong Oranje spelen, heeft wat dat betreft een flinke voorsprong op Foreholte. De Voorhoutse ploeg had bovendien te maken met een vijftal zieken en geblesseerden. Speelsters uit het tweede team, die hun eigen wedstrijd hadden gespeeld vóór die van het eerste, waren bereid de lege plekken in te vullen.

Strakke verdediging

Foreholte begon goed aan de wedstrijd door als eerste te scoren. Dalfsen startte wat dat betreft nogal stroef. Dat was mede te danken aan de verdediging met Britt van Leijden als middenblokkeerster en keepster Myra de Boer. In ieder geval wist Foreholte de bezoekers uit Dalfsen twintig minuten in bedwang te houden. De stand was toen 6-7. Door wisseling van plaatsen en fysiek/conditioneel kon Foreholte het niet allemaal meer bijbenen en maakte veel technische fouten, waar Dalfsen van profiteerde door onder andere na onderschepping vele breaks te lopen en deze te benutten. De Voorhoutse spelers wisten ook zes minuten niet te scoren, waardoor na dertig minuten de ruststand alsnog werd bepaald op 8-17.

In de tweede helft kwam Dalfsen wat meer los van Foreholte, hoewel de thuisploeg er alles aan deed om een zo goed mogelijk resultaat op de paarse vloer te leggen. Keepsters Willienne van der Plas en Romy Verweij vervingen verdienstelijk Mayra de Boer in de tweede helft. Vier speelsters van de thuisclub misten een penalty. Verder was het tempo veel te hoog in de tweede helft. Halverwege was de stand 13-28 en via 16-33 werd het 16-39.

Op zaterdag 27 januari gaat de reis naar Geleen naar V & L. Zij hebben hun koppositie vast te houden in de Hoofdklasse.

Verschil van tien goals is TOP teveel

Sassenheim n De eerste returnwedstrijd voor TOP/SolarCompleet tegen Blauw-Wit is uitgelopen op verlies in Amsterdam. Bij rust stonden de Sassenheimers tien doelpunten achter. Dat verschil kon in de tweede helft niet meer overbrugd worden. TOP verloor afgetekend met 26-23.

Na het winnen van de Europa Cup was het zaak voor de ploeg van Jan Niebeek, weer bijgestaan door Frits Haan, om de draad op te pakken. Blauw-Wit doet het goed in de competitie en heeft al verschillende malen wedstrijden met minimaal verschil naar zich toe weten te trekken. Bij TOP begon Wouter de Koning in de basis, hij verving de nog geblesseerde Paul Anholts.

Sleutelbeenbreuk

Het eerste schot van de wedstrijd viel aan de kant van Blauw-Wit. Het was het begin van een ongekend hoog scoringspercentage dat Blauw-Wit in de eerste helft had. TOP kon daar weinig tegenover stellen en was de bal vaak na een schot weer kwijt. Vanaf de 1-1 door Celeste Split moest TOP in de achtervolging. Blauw-Wit liep vervolgens uit naar 8-4. Het waren de dames van TOP en dan met name Sanne Jousma die zich nog enigszins konden onderscheiden. De Koning, die op de Europa Cup een hele goede indruk had achtergelaten, werd de pechvogel van de avond. Hij moest helaas al na twaalf minuten het veld alweer verlaten met een gebroken sleutelbeen. Deze domper had invloed op de ploeg. Na het uitvallen van De Koning werd Daniël Harmzen van vak gewisseld en kwam Thomas Tiggelman in het andere vak. Deze omzetting had niet veel effect, want bij rust stond er maar liefst 18-10 op het scorebord. Een achterstand die niet meer overbrugbaar leek.

Geloof

Na rust stond er een heel ander TOP in het veld. De goals vielen gemakkelijker, er werd rustiger gespeeld en het hoge percentage dat Blauw-Wit had kon niet worden volgehouden. Onder aanvoering van Sanne Jousma (5) en Barbara Brouwer (4) werd de achtervolging ingezet. De heren van TOP gingen meer in de ondersteunende rol spelen en dit had effect. Bij 18-13 en alweer zeven minuten gespeeld scoorde Blauw-Wit pas weer de eerste goal en dit was de verdienste van TOP dat ook verdedigend beter was gaan spelen. De onrust sloop langzaam in het spel van Blauw-Wit. TOP profiteerde hiervan en kroop dichterbij. Met nog twee minuten zuivere speeltijd was de achterstand toch nog maar twee doelpunten. Blauw-Wit nam echter de tijd en speelde lange aanvallen. Er kwam nog één kans op de aansluiting, maar deze viel net niet. TOP verloor met 26-23.

Sanne Jousma speelt een sterke wedstrijd, maar kan niet voorkomen dat TOP verliest. | Foto: pr./Rene van Dam