Brigitte Kerkhoven leest voor tijdens het Voorleesontbijt in Warmond. | Foto: Piet van Kampen
Brigitte Kerkhoven leest voor tijdens het Voorleesontbijt in Warmond. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Vooral de tijger niet wakker maken tijdens Voorleesdagen

Warmond n In het hele land werden peuters tot en met 6 jaar de afgelopen week weer op een speelse manier betrokken bij het voorlezen. Voorlezen is de basis voor latere kennis van de Nederlandse woordenschat. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Het is tevens voor de ouders een stimulans om later zelf ook regelmatig een boek ter hand te nemen.

Door Piet van Kampen

Het was dit jaar voor de vijftiende keer dat de Nationale Voorleesdagen werden georganiseerd. Ook in de bibliotheek in Warmond, onderdeel van Bibliotheek Bollenstreek, werd deze traditie voort gezet. Bibliothecaris Brigitte Kerkhoven nam evenzovele keren het winnende kinderboek ter hand om de aandachtige luisterraatjes aan zich te binden. Het boek 'Ssst de tijger slaapt' geschreven door Britta Teckentrup en rijk voorzien van illustraties, kwam dit jaar als het beste kinderboek uit de bus. Kerkhoven: "Ik doe het al voor de vijftiende keer en het is zo leuk om te doen", vertelt zij op een enthousiaste manier. Enthousiasme dat zij ook op een interactieve wijze op de peuters weet over te brengen. Tussentijds werd er ook even het bekende slaapliedje 'Slaap, kindje slaap' zachtjes mee gezongen. Veronderstel dat de tijger wakker zou worden zeg.

Tijgercake

Tijdens het voorlezen was er even een korte 'snoeppauze' toen de aanwezige kinderen op een plakje tijgercake werden getrakteerd. Dat was dus tussen het verhaal door even smullen van een lekkernij hetgeen er natuurlijk vanzelfsprekend in ging als koek. Na het voorlezen van het bij de peuters aansprekende verhaaltje werden zij achteraf nog even verwend met een lekker ontbijt. Voor de ouders moeten de Nationale Voorleesdagen ook een stimulans vormen om thuis regelmatig voor te lezen en hun kroost op deze manier te enthousiasmeren om door vaak te lezen hun kennis te verrijken. Het boek 'Ssst de tijger slaapt' is vanaf heden ook in de bibliotheek aanwezig.

Voorstellingen

Marnick Theater speelt Altijd feest met tijger! op woensdag 31 januari van 16.00 tot 16.45 uur in bibliotheek in Warmond (Herenweg 80). Op zaterdag 3 februari is de voorstelling van 11.00 tot 11.30 uur te zien in Voorhout (Herenstraat 48). Op vrijdag 2 februari is er poppenkast voor peuters, van 10.30 tot 11.00 uur in Sassenheim (Kerklaan 42).