Kleintje Pils gaat op voor hun achtstse Olympische Spelen. | Foto: pr.
Kleintje Pils gaat op voor hun achtstse Olympische Spelen. | Foto: pr. Foto: pr.

Kleintje Pils naar Pyeongchang voor Olympische Spelen

Sassenheim n Het sportfeest is niet compleet, als zij niet zijn geweest. Het Sassenheimse dweilorkest Kleintje Pils speelt ook dit jaar weer op de Olympische Spelen, dit keer in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Op 8 februari stappen de muzikanten in het vliegtuig.

Kleine Pils is uitgenodigd om de prestaties van de schaatssporters muzikaal te ondersteunen. De Gangneung Science Oval zal twee weken lang het centrum van de schaatssport zijn. Daar hoort ook het Oranjeorkest Kleintje Pils bij, vindt het Olympisch Organisatiecomité POCOG 2018. Zij hebben het koninklijk onderscheiden orkest uitgenodigd om de typisch Hollandse schaatssfeer te creëren voor het massaal verwachte internationale publiek.

Muzikale ambassadeurs

De Koreanen hebben Kleintje Pils aan het werk gezien bij de eerdere Olympische Spelen van Nagano, Salt Lake City, Torino en Vancouver, maar vooral vier jaar geleden bij de Spelen in Sotsji. Ze zeggen onder de indruk te zijn van de fantastische sfeer die het Hollandse orkest bij alle grote schaatstoernooien weet te creëren. Dit heeft geleid tot deze eervolle uitnodiging. Achter de schermen is al ruim een jaar geleden contact geweest om de beschikbaarheid en accreditatie rond te krijgen. Het IOC heeft zelfs opdracht gegeven om een promotiefilm van Kleintje Pils te maken.

Ook ijshockey

Nederland is deze Spelen ook vertegenwoordigd bij het ijshockey, want ook daar wordt Kleintje Pils ingezet om voor het nodige muzikale spektakel. Daarnaast is gevraagd of de band ook bij diverse ceremonies muziek wil spelen. "Natuurlijk zijn we best trots dat we ons land in Korea mogen vertegenwoordigen", zegt woordvoerder Ruud Bakker van het befaamde dweilorkest. "We hebben de laatste maanden hard gerepeteerd en het repertoire flink uitgebreid, zelfs met Koreaanse muziek. We gaan ons uiterste best doen om een geweldige prestatie neer te zetten".

Holland House

"Dit worden dan onze achtste Olympische Spelen en we rekenen op veel medailles. Zeker wanneer er sprake is van Nederlands goud hoopt Kleintje Pils de feestvreugde in Holland House muzikaal te kunnen verhogen."

Omdat de bandleden naast deze muzikale hobby allemaal ook nog een gewone baan hebben, moet het aantal verlofdagen zo optimaal mogelijk gebruikt worden. Toevallig of niet, Kleintje Pils wordt precies dezelfde periode ingezet, wanneer het koninklijke paar en premier Rutte in Pyeongchang zullen zijn. Het hypermoderne stadion moet straks ouderwets bruisen van de Hollandse gezelligheid, ook al heeft het organisatiecomité gevraagd om er niet alleen een Oranje feestje van te maken. "Het koper is gepoetst, de klompen staan klaar; Korea, here we come", roepen de bandleden unaniem.