De top vijf van Groen Links, met v.l.n.r.: Helmar van der Ploeg, Don Verhoeff, Lena Budko, Anja Schrage en Lisa Weijts-Gonzales. | Foto: pr.
De top vijf van Groen Links, met v.l.n.r.: Helmar van der Ploeg, Don Verhoeff, Lena Budko, Anja Schrage en Lisa Weijts-Gonzales. | Foto: pr. Foto:

Groen Links doet mee aan verkiezingen

Teylingen n Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart doet Groen Links ook mee in Teylingen.

Lijsttrekker voor Groen Links Teylingen wordt Lena Budko (30). Budko heeft een chemisch-wetenschappelijke achtergrond en ervaring in het financieren van technologische bedrijven. Helmar van der Ploeg (58) werkt al meer dan veertig jaar in de retail en detailhandel. De rest van de lijst bestaat uit Don Verhoeff (3), Anja Schrage (4), Lisa Weijts-Gonzalez (5), Jeroen Tomassen (6), Femke Beugelsdijk-Warmerdam (7), Wouter Bakker (8), Jessie Klein (9), Mattie Rooswinkel (10) en Fred Groot (11). "Onze lijst bestaat uit jonge enthousiaste leden met uiteenlopen werkervaring in het bedrijfsleven, bij de overheid en in de (jeugd)zorg, die ondersteund worden door ervaren leden die hun sporen in de politiek en het maken van beleid hebben verdiend," schrijft Budko. Groen Links Teylingen legt de focus op de thema's eerlijk delen, zorg, klimaat en innovatie. "Het zal daarom ook geen verassing zijn dat ons programma in het teken staat van transitie naar een klimaatneutrale gemeente. Het liefst zo snel mogelijk, maar in ieder geval in 2030. Om dit te bereiken moeten we eerst energieneutraal worden en zelfvoorzienend in onze energiebehoefte. Gelukkig is de ligging van Teylingen met haar drie dorpskernen hiervoor ideaal. Er is een hoop ruimte op de industrieterreinen en bedrijfspanden tussen de dorpen om duurzame energie (zonnepanelen en kleinschalige windturbines) te installeren voor de productie van schone, lokale en goedkopere energie."


CDA: Pleegkinderen tot hun 21ste bij pleeggezin

Teylingen n Het CDA wil dat de gemeente Teylingen de pleegzorg voor pleegkinderen verlengt totdat ze 21 jaar oud zijn. De overgang van 18- naar 18+ in de jeugdzorg vindt het CDA al langere tijd voor verbetering vatbaar. Dat geldt zeker ook voor de pleegzorg. De partij vindt het zeer belangrijk dat pleegkinderen een veilig en stabiel thuis hebben, ook als ze achttien jaar zijn.

Wettelijk is geregeld dat de pleegzorg en de vergoeding na het achttiende jaar ophoudt. Voor sommige jongeren betekent dit dat zij het pleeggezin verlaten en daardoor opnieuw in de problemen komen.

Jongeren zijn niet opeens volwassen als de kalender vertelt dat ze achttien jaar zijn geworden. Wel worden er op dat moment worden allerlei volwassen keuzes verwacht. Over wonen, opleiding, over inkomen, over werk, over zorg en ondersteuning. De meeste jongeren kunnen nog jaren na hun achttiende verjaardag terugvallen op hun ouders, maar dat geldt vaak niet voor pleegkinderen.

Sinds de decentralisatie van de Jeugdwet hebben gemeenten de mogelijkheid om de pleegzorg te verlengen. Het CDA wil dat de gemeente Teylingen daar gebruik van maakt en heeft erover vragen gesteld aan het college. Zo willen ze onder andere weten hoe vaak de gemeente sinds de decentralisatie al gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om de pleegzorg te verlengen tot na de achttiende verjaardag. En ook stellen ze vragen over de hoogte van de tarieven naar pleegzorgaanbieders.


PVDA kritisch op bestuurscultuur

Teylingen n De fractie van de PvdA heeft schriftelijk vragen gesteld aan het college van B & W over de in hun ogen "bedorven bestuurscultuur in Teylingen".

Volgens de partij hebben projectontwikkelaars een grote invloed op het college en worden afspraken met inwoners en ondernemers geschonden, zo staat op de website De Teyding. Het college neemt in een schriftelijke verklaring op diezelfde website volgens afstand van deze beschuldigingen. Daaropvolgend heeft Joost van Doesburg vragen ingediend bij het college. Daarin wil hij onder andere meer weten over de gang van zaken rond de aanbesteding van fietspaden door het bedrijf Easypath in 2015 en rond een pick-up point dat het college buiten de kernen had willen vestigen. Tot slot vraagt hij het college of het bereid is om alle afspraken die ze met bouwbedrijven over projectontwikkeling hebben openbaar te maken.