College stelt extra container voor plastic en drankkartons voor

Teylingen n Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om de inzameling van plastic, metaal/blik en drankkartons (PMD) via aparte containers en ondergrondse containers te doen. Het voorstel wordt besproken op dinsdag 13 februari besproken in de commissie Ruimte.

Het college stelt voor om bij huishoudens van laagbouw het PMD op te gaan halen via een aparte afvalcontainer. Daarnaast is het voorstel om ondergrondse containers voor PMD te plaatsen bij de bestaande inzamellocaties van glas, papier en textiel. Deze containers kunnen gebruikt worden door huishoudens van appartementen/ gestapelde bouw. Met de uitgifte van een aparte container voor PMD kunnen huishoudens deze producten makkelijker bewaren en daardoor PMD beter scheiden. Ook biedt deze maatregel een oplossing voor de bestaande problematiek bij harde wind waardoor er geen zakken meer over de weg waaien.

Nieuwe inzamelmethode

Ook Teylingen vindt een duurzame leefomgeving belangrijk en wil graag de landelijke doelstelling van 75 procent afvalscheiding en maximaal 100 kilogram per inwoner per jaar, halen. Over de inzet van de PMD-container laat de gemeente in het persbericht weten: "Afval scheiden levert iedereen wat op. Zo wordt van plastic afval bijvoorbeeld mobieltjes of tennisballen gemaakt. Goed scheiden is daarmee niet alleen belangrijk voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Hergebruik van grondstoffen is goedkoper dan het verbranden van restafval. Met het overstappen op afvalcontainers bij huishoudens en ondergrondse containers maakt Teylingen hierin een goede stap".

De afgelopen raadsperiode heeft de gemeenteraad varianten bekeken en met inwoners gesproken over een nieuwe inzamelmethode. Welke methode het moet worden, daar is de gemeenteraad nog niet over uit. Eerder werden plannen voor zogenaamd 'omgekeerd inzamelen' teruggestuurd naar de tekentafel. Wel is duidelijk dat in alle varianten een PMD container nodig is voor het bereiken van de afvalscheidingsdoelstelling.


ChristenUnie wil Herenstraat versneld afsluiten voor autoverkeer

Teylingen n De ChristenUnie (CU) Teylingen wil de Herenstraat in Voorhout versneld voor een deel afsluiten voor autoverkeer.

In het voorstel wordt in elk geval het gedeelte tussen de inrit van het parkeerterrein op het Kerkweg en de garage onder de Plus supermarkt autovrij. Daarmee wordt een nieuw dorpsplein gecreëerd. Het deel tussen de Boekhorstlaan en de afsluiting bij de Kerkweg wordt autoluw, door een zogeheten auto-te-gast straat, waarbij autoverkeer alleen nog stapvoets door dit deel van de straat kan rijden. Aan de andere kant wordt ook het deel tussen de Boerhaavestraat en de ingang van de parkeergarage op dezelfde manier autoluw gemaakt. Bussen en hulpdiensten kunnen het nieuwe dorpsplein bij de Plus wel nog oversteken. CU denkt hierbij aan mobiele zuiltjes, die door het OV en de hulpdiensten bediend kunnen worden. Voor fietsers en voetgangers wordt in het plan extra ruimte gemaakt.

Verkeersveiligheid

Frans Nederstigt (ChristenUnie): 'We hebben het al veel langer over de verkeersveiligheid in de Herenstraat, ook met betrekking tot de situaties bij de spoorwegovergang. Die onveilige situaties worden vooral veroorzaakt door een te hoge verkeersintensiteit. Dat willen we aanpakken. De Herenstraat moet weer van het winkelend publiek worden en het moet in de Herenstraat prettig zijn om te lopen, je boodschappen te doen, op een terrasje te zitten of uit eten te gaan. Dat is voor de plaatselijke ondernemers ook beter. Wachten op de aanleg van de randweg is niet verstandig. Dat zou betekenen dat je eerst tot 2021 op je handen moet gaan zitten en pas dán aan de Herenstraat toekomt'.

Bang voor verkeersopstoppingen in de wijken rondom is de ChristenUnie niet. Nederstigt: "In het plan blijft het mogelijk om het oude dorp aan beide kanten te verlaten, zoals dat voor bewoners nu ook het geval al is. Veel verkeer van buitenaf dat nu door de Herenstraat rijdt heeft daar echter helemaal niets te zoeken. Die kunnen ook nu al prima buitenom vanaf Noordwijk via de N206 en de N443 of via de Leidsevaart en de weg bij Akzo. Dan ben je ook meteen van de drukte bij het spoor af. Je hebt in Voorhout maar één of twee minuutjes vertraging nodig om routeplanners al een andere weg te laten kiezen. Als je dat doorgaande verkeer er uit weet te werken hou je alleen nog het echte bestemmingsverkeer over voor in de wijk. Bovendien, vergeet ook niet dat de eventuele extra verkeersdruk ook maar tijdelijk is omdat die randweg er natuurlijk uiteindelijk wel komt."

Detailhandel

Met het plan zegt de ChristenUnie ook de detailhandel en horeca in de Herenstraat te kunnen stimuleren. Nederstigt: 'De Herenstraat heeft het heus wel in zich om een kleinschalige winkelwandelboulevard te worden, maar dan moet er wel nú actie worden ondernomen. In ons voorstel blijft het aantal bestaande parkeerplekken gehandhaafd, maar komen er wel veel meer mogelijkheden voor winkels om activiteiten te ontwikkelen en meer mensen te trekken'.

Als het aan de ChristenUnie ligt gaat na de gemeenteraadsverkiezingen het nieuw te vormen college direct aan de slag met het plan.


Ingezonden: Gevaarlijke spoorwegovergang Herenstraat

Ingezonden n "De gevaarlijke spoorwegovergang in de Herenstraat is al jaren een punt van zorg. De laatste jaren is door het toenemende verkeer van auto's, fietsers en voetgangers, in combinatie met een aanzienlijke toename van het treinverkeer de situatie er niet beter op geworden. Iedereen die dagelijks deze overweg of de aansluitende wegen passeert signaleert levensgevaarlijke situaties, die eigenlijk niet tot de verantwoordelijkheid van betrokken bestuurders gerekend zouden mogen worden.

Natuurlijk, weggebruikers moeten goed opletten maar anderzijds moet de infrastructuur ook zodanig ontworpen zijn, dat aantoonbare levensgevaarlijke risico's worden voorkomen. De huidige situatie zal mogelijk aan de (papieren) eisen voldoen, maar praktisch gesproken blijft het een levensgevaarlijke oversteek.

De verwachting dat de randweg verlichting zal bewerkstelligen is maar gedeeltelijk in de praktijk te verwachten.

Blijft over de vraag aan bestuurders met verantwoordelijkheidsbesef om een definitieve en afdoende ongelijkvloerse oplossing te realiseren.

Eind van de vorige eeuw zijn daar door NS al vingeroefeningen voor gedaan bij de realisering van het NS station Voorhout. Het toentertijd verwachte treinverkeer noopte toen nog niet direct tot ingrijpende maatregelen. Nu er sprake is van een totaal veranderde situatie lijkt verstandig besturen een bittere noodzaak in het licht van de veiligheid voor alle verkeersdeelnemers.

Een hernieuwde discussie daarover met Pro Rail mag niet op voorhand worden afgewimpeld met de (onbewezen) stelling dat de oplossing te kostbaar zou zijn of dat de aangedragen oplossingen afdoende zouden zijn. Iedereen weet dat dat niet het geval is.. Mensenlevens laten zich niet gemakkelijk vertalen in kosten ten slotte. Bij het eerstvolgende ,hopelijk niet dodelijke ongeluk mag niemand wegduiken achter de argumentatie zoals die kennelijk door het College op de vragen van Bart van der Ploeg is gegeven (de Teylinger, 24 januari j.l.).

Besturen betekent toch ook moedig en verstandig de maatschappelijke vraagstukken proberen op te lossen voordat er (wederom) brokken worden gemaakt? Dat mogen wij als burgers van onze betrokken bestuurders verwachten. Wegkijken lost niets op."

Drs. B. Joon,

Oud VVD-wethouder Verkeer van Voorhout