Hans Brehler, Ton van Houten, Frans Zonneveld verrichten de opening van het ROHWN in Sassembourg. Tekst en foto: pr./Joep Derksen
Hans Brehler, Ton van Houten, Frans Zonneveld verrichten de opening van het ROHWN in Sassembourg. Tekst en foto: pr./Joep Derksen Foto: Joep Derksen

Regionale Organisatie Huisartsen opent deuren

SASSENHEIM n Meer dan honderd zorgspecialisten waren vrijdag 26 januari aanwezig in Sassembourg om daar de opening van het nieuwe kantoor van de ROHWN te vieren. De ROHWN is de Regionale Organisatie Huisartsen West-Nederland; een zorggroep opgericht door huisartsen in West-Nederland.

Doel van de ROHWN is het ontzorgen van de huisarts, zodat deze zich alleen hoeft bezig te houden met de zorg voor zijn patiƫnten. Met name waar het gaat om chronische patiƫntenzorg voor ziektes als Diabetes type II, COPD Astma en Cardio Vasculair Risico Management (CVRM). Dankzij de ROHWN kan de huisarts en de praktijkondersteuner Somatiek het vertrouwde aanspreekpunt in de zorgketen blijven.

Sprongen

Gastheer en directeur bestuurder Hans Brehler verwelkomde de aanwezigen. Ton van Houten, voorzitter van de Raad van Bestuur van Zorg en Zekerheid, verrichtte de openingshandeling, samen met ROHWN-medeoprichter Frans Zonneveld, huisarts en medisch bestuurder van de ROHWN. Zonneveld: ,,Er zijn grote sprongen gemaakt in de kwaliteit van de zorg; daar heeft de afgelopen drie jaar de nadruk op gelegen. We groeiden uit ons jasje en gingen op zoek naar een nieuw onderkomen.''

Gezondheidsniveau

Van Houten was vol lof over de activiteiten van de ROHWN. ,,Samenwerking is de gemene deler. We willen lokale samenwerking stimuleren, waarbij alle partijen betrokken worden. Zo bereiken we mooie resultaten. Dit nieuwe kantoor is op een bijzondere locatie: Sassembourg; een locatie waar verschillende disciplines van zorg, welzijn en sociaal domein samenwerken. Ik hoop dat we de komende jaren als partners samen optrekken, waarbij we komen tot een goede en doelmatige manier van werken, die leidt tot een door ons allen gewenste gezondheidsniveau in de regio.''

Met het doorknippen van een lint werd het nieuwe kantoor van de ROHWN officieel geopend.


Bijeenkomst over keuzes in de laatste levensjaren

Sassenheim n Het Ouderenberaad Zuid-Holland Noord organiseert samen met KBO Teylingen en Welzijn Teylingen op donderdag 22 februari een thema- en discussiemiddag voor ouderen, familieleden en mantelzorgers, die meer informatie wensen over dilemma's en vragen rondom de laatste levensjaren.

Welke medische mogelijkheden zijn er? Welke keuzes kun je maken als je zorgbehoevend wordt? Wel of niet reanimeren? Weten mijn familieleden wat mijn wensen zijn als ik, bijvoorbeeld, een infarct krijg? Wie van mijn naasten gaat voor mij beslissen als dat nodig blijkt? Wat mag, wat kan?

Na de inleiding door mevrouw dr. Touwen, docent medische ethiek en recht in het LUMC, zal er een forum discussie gehouden worden door ervaringsdeskundigen en medische professionals. Aan het forum nemen deel: een huisarts uit Teylingen, een klinisch geriater van de Alrijne Zorggroep, een vrijwilliger namens de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig levenseinde, mevrouw Touwen en een deskundige op gebied van wilsverklaringen. Gespreksleider deze middag is dhr. Kohlbeck.

Na afloop van het inhoudelijk programma is het mogelijk om met de deskundigen door te praten.

Aanmelden

De bijeenkomst wordt gehouden in de Blauwe Zaal van de Julianakerk (Julianalaan 6, Sassenheim). De inloop is vanaf 13.30 uur, het programma start om 14.00 uur en duurt tot uiterlijk 17.00 uur. Deelname is gratis. In verband met een beperkt aantal plaatsen is aanmelden gewenst. Dat kan door een e-mail te sturen naar ouderenberaad@lumc.nl onder vermelding van 'Keuzes in de laatste levensjaren', naam en telefoonnummer. Of door te bellen naar 071-5268489. Vragen die deelnemers graag aan het forum willen stellen, kunnen ook al vooraf bij de aanmelding doorgegeven worden.