Het appartementencomplex van Stek in Hooghkamer. | Foto: archief
Het appartementencomplex van Stek in Hooghkamer. | Foto: archief Foto: pr.

Stek wil vanaf 2022 extra woningen bouwen

regio n Betaalbaarheid en beschikbaarheid van de woningen zijn de speerpunten in het nieuwe vierjarig beleidsplan van woningcorporatie Stek.

Door Arie in 't Veld

Uit diverse gesprekken heeft Stek, dat woningen heeft in Lisse, Warmond en Voorhout, de conclusie getrokken dat belanghebbenden de betaalbaarheid van de woningen het belangrijkste vinden. Daarnaast wordt verwacht dat de vraag naar woningen met een lage huur toeneemt. De tweede prioriteit is de beschikbaarheid van de woningen. De woningvoorraad met lage huren dreigt te slinken en dat moet worden voorkomen, zoals in het bedrijfsplan staat.

In het nieuwe plan wordt gesteld dat door ruim vierhonderd woningen meer te bouwen dan gepland, er door Stek in belangrijke mate toe wordt bijgedragen aan de beschikbaarheid van sociale huurwoningen. "80 procent van onze sociale woningen (ongeveer 4.700) heeft een huurprijs onder de 640 euro, waarvan 75 procent (ongeveer 3.500) goedkoper zal zijn dan 597 euro." De corporatie wil vanaf 2022 ook jaarlijks honderd nieuwe woningen in gebruik nemen en extra investeren in lagere woonlasten, zoals Nul Op de Meter-woningen. Daarnaast wil Stek extra investeren in zonnepanelen, maximaal twintig woningen verkopen uit de niet-sociale sector en bij woningverbetering extra aandacht voor duurzaamheid. "Duidelijk is ook dat we heel goed op de kosten moeten letten. Wat goedkoper kan moet ook goedkoper. Uiteindelijk is er maar één doel en dat is meerwaarde leveren aan de huurders en woningzoekenden die niet zelfstandig goede en betaalbare woonruimte kunnen vinden. Als zij aangeven dat we het goed doen, dan hebben wij het ondernemingsplan Focus op de Kern juist uitgevoerd."