Lisa van der Geest wordt Nederlands kampioen op de Weissensee. | Foto: pr./schaatspeloton.nl
Lisa van der Geest wordt Nederlands kampioen op de Weissensee. | Foto: pr./schaatspeloton.nl Foto: pr./schaatspeloton.nl

Nationaal kampioen op natuurijs

n Patricia Koot wint NK, Iris Greefhorst districtkampioen

Warmond n Lisa van der Geest kan weer een overwinning op de Weissensee op haar erelijst bijschrijven. Na winst bij de Aart Koopmans Memorial (2016) en in de Alternatieve Elfstedentocht (2017), werd ze op zaterdag 27 januari Nederlands kampioen op natuurijs.

De wedstrijd op het Oostenrijkse ijs eindigde na 80 kilometer in een sprint, die Van der Geest won voor Clarissa van Maaren en Aggie Walsma.

In de eerste ronden kreeg de ploeg van Van der Geest (lid van de Warmondse IJsclub (WIJC)), met daarin Iris van der Stelt en Merel Bosma, geen kans om weg te komen. Bosma haalde nog een keer Carien Kleibeuker terug en toen werd de eindsprint al ingezet. Bosma eindigde als zesde en Iris van der Stelt (WIJC) werd dertiende. Loesanne van der Geest (WIJC) werd 55ste en de Voorhoutse Denise van der Hulst finishte op plek 46. Vandaag, woensdag 31 januari, staat de Alternatieve Elfstedentocht op het programma, gevolgd op zaterdag 3 februari door de Aart Koopmans Memorial.

Kampioenen

Zaterdag 27 januari begon vroeg in de ochtend met het district-kampioenschap voor benjamins in Leiden. Acht jonge leden van de WIJC kwamen er aan de start en na afloop stond Iris Greefhorst (WIJC) op de hoogste trede. Zij is de benjamin-districtskampioene seizoen 2017-2018.

In Groningen startten de WIJC-ers Patricia Koot (foto onder) en Rens Vergeer op het Athleteshop Nederlands Pupillen Toernooi, het officieuze NK voor pupillen. Patricia Koot finishte op zowel de 500 (43.28) als op de 1000 meter (1.28.14) in de snelste tijd en won daarmee de titel bij de pupillen A. De tijd op de 1000 meter was ook goed voor een nieuw WIJC-clubrecord. Vergeer verbeterde op de 700 meter het tien jaar oude WIJC-clubrecord dat op naam stond van Kees Heemskerk. Hij eindigde bij de B-pupillen als tiende. Ward Dielissen van schaatsclub Sassenheim-Kagermeer, reed met persoonlijk records op zowel de 500 meter (43.25) als de 1000 meter (1.28.92) naar de eerste plaats bij de jongens pupillenA.

Avery Heemskerk (WIJC) zette op zondag 28 januari de mooie lijn door met haar winst van de baancompetitie junioren C in de Haag. Over vijf wedstrijden, met elke keer verschillende afstanden, vergaarde zij bijna 100 punten meer dan de nummer twee Marlou van Winden uit Lansingerland. | Foto onder: pr./www.nBits.nl.


Foreholte pakt eerst punt na winterstop

Voorhout n Eindelijk viel het muntje een keer gunstig voor Foreholte. In de 'dying seconds' kwam de ploeg van IJzendoorn verdiend toch nog langszij bij tegenstander TAC'90.

Naar de hervatting van de competitie was reikhalzend uitgekeken in Voorhout. Dat het halen van een resultaat tegen de ploeg uit Den Haag Moerwijk-West geen eenvoudige opgave zou zijn, was van te voren meer dan duidelijk. Beide ploegen begonnen uiterst aftastend in de beginfase. Na een kwartier nam TAC'90 het heft in handen en Foreholte moest alle zeilen bijzetten om de nul te handhaven. Al snel moest Jelle Geerlings invallen voor de geblesseerde Christian Guijt. Nadat spits Wouter Nolles nog eenmaal hard op doelman Giovanni Spaan had geschoten, kreeg Sten Admiraal de mooiste kans, maar zijn poging verdween toch naast het TAC-doel terwijl keeper Spaan uit positie was gespeeld. Tussendoor waren er echter voldoende kansen voor TAC'90 geweest om de score te openen. Bij rust stond de 0-0 nog op het scorebord.

Direct na rust draaide TAC'90 de duimschroeven aan bij de tegenstander. Foreholte moest terug, daar waar zij juist dachten om met de wind in de rug het initiatief in de wedstrijd te kunnen nemen. In de 55e minuut dacht middenvelder Bas Jongbloed dat scheidsrechter Mank wel zou fluiten voor een overtreding. TAC'90 voetbalde dankbaar door en Jeffrey Ramkisoen plaatste de bal ongehinderd langs de kansloze Matthijs Guijt (0-1). Alle Voorhoutse inspanning leek verloren, maar korte tijd later was het toch Jelle Geerlings die voor de TAC-defensie met het hoofd de stand weer gelijk trok (1-1).

Arroyo succesvol

TAC'90 wisselde basisspelers Rafik El Ousrouti en Saad Rahmoune in de wedstrijd, tot grote ergernis van de gewisselde Marc Engelhardt. Toch leken de Voorhouters op weg naar de overwinning, maar Bas Jongbloed plaatste de bal niet alleen over keeper Spaan, maar tevens over het TAC-doel. Invaller en topscoorder Rafik El Ousrouti liet aan de andere kant zien dat een en ander net iets subtieler moest en Foreholte stond opnieuw op achterstand (1-2). In een alles of niets reactie bracht IJzendoorn spits Toni Arroyo naast Wouter Nolles. Nadat TAC'90 verschillende malen had verzuimd om de wedstrijd te beslissen, was het juist Arroyo die op aangeven van Sten Admiraal de gelijkmaker via zijn hoofd achter keeper Spaan plaatste (2-2). Onmiddellijk na de aftrap floot scheidsrechter Mank voor het einde.

| Foto: pr./www.nBits.nl