Wijlen Leo van der Zon even voor zijn aftreden als wethouder. | Foto: archief/NK
Wijlen Leo van der Zon even voor zijn aftreden als wethouder. | Foto: archief/NK Foto: pr.

Raad herdenkt overleden Leo van der Zon

Teylingen n In het bijzijn van familieleden stond op 1 februari de gemeenteraad en B&W een moment stil bij het overlijden van oud-raadslid en -wethouder Leo van der Zon.

Door Nico Kuyt

Burgemeester Carla Breuer noemde Van der Zon als betrokken, daadkrachtig, gedreven en een harde werker die wist wat hij wilde en daarvoor ging. Al was hij niet met je eens bleef hij aimabel. Ook na zijn vertrek als VVD-wethouder bleef hij zich inzetten voor de gemeenschap, zoals het bloemencorso, en via de sociale media hield hij iedereen op de hoogte. "Hij ging voor zaken op reis naar Oeganda en daar heeft hij waarschijnlijk een muggensteek opgelopen die hem fataal geworden. Toen wij het hoorden heerste hier een gevoel van ongeloof", schetste de burgemeester. Ook de fractievoorzitter van de VVD, Marlies Volten, memoreerde de diepe schok die politiek Teylingen ervoer toen het overlijden bekend werd. „Hij was standvastig, energiek, daadkrachtig en een verstandig bestuurder met een enorme dossierkennis", zo typeerde zij hem. Het was een man met een enorm netwerk. „Hij kende iedereen en iedereen kende hem". De burgemeester en Volten wenste de dochter, verdere familie en vrienden veel kracht en sterkte toe in het dragen en verwerken van zulk een groot verlies. Met een moment van stilte werd de herdenking afgesloten.


Komst Duurzaamheid Maatschappij weer stap verder

Teylingen n De gemeenteraad ging vorige week unaniem akkoord met het verder uitwerken van een Duurzaamheid Maatschappij Teylingen (DMT). Het is de bedoeling dat de DMT als een schakel initiatieven van inwoners, bedrijven en organisaties rond duurzaamheid stimuleert, de projecten bijstaat en informatie verschaft. Teylingen gaat geen eigen zelfstandige DMT oprichten, want de raad besloot vorige week tevens om aan te haken bij Meermaker, de organisatie van de gemeente Haarlemmermeer. Zo maakt de DMT gebruik van de bestaande kennis, ervaring en het netwerk van Meermaker. Tevens zijn er dan lagere kosten voor de opstart en exploitatie, maken ze gebruik van de naamsbekendheid en wordt concurrentie voorkomen. In de verdere uitwerking stelt B&W de komende tijd een samenwerkingsconvenant met Meermaker op en een ondernemingsplan. Er moet invulling worden gegeven aan een kennisplatform, voor het op een laagdrempelige manier bijeenbrengen van vragen, kennis en aanbod. Ook het leggen van de verbinding met de al bestaande gemeentelijke duurzaamheidsagenda. En het bepalen van de benodigde inleg in een fonds. Met enkele kleine wijzigingen kon de raad voltallig achter de verdere uitwerking staan. (NK)