Rotweek

Maandagochtend kregen we het bericht: Leo van der Zon is overleden. Zo'n bericht komt heftig binnen. Donderdag voor zijn overlijden had ik hem nog gezien. En opeens: weg. Je denkt direct aan zijn dochter en familie. Daarna aan wat het voor de omroep betekent. Voorzitter plotseling overleden, betekent voor ons een dubbel verlies: een aardige vent valt weg en je hebt bestuurlijk een gat. Hoe veel mensen zijn er te kwalificeren als Bollenstreker, hoe veel mensen hebben een enorm netwerk en hoe veel mensen kunnen met gemak een wethouder, waar dan ook, direct bellen? Die zijn schaars. Zo niet, onvindbaar. Voordeel van Leo als voorzitter was ook dat we een prima samenwerking met het Bloemencorso van de Bollenstreek hadden.

Ik zat wekelijks met Leo de dagelijkse zaken te bespreken. Mijn mogelijkheid om even te sparren over allerlei zaken. Al die dingen vallen in een keer weg. Het is niet te vergelijken met het persoonlijk leed, maar als omroep moet je verder. Ik vind wel dat er een Bollenstreek promotieprijs moet komen die naar Leo van der Zon wordt vernoemd. Dat zou een mooi eerbetoon zijn. We zitten als omroep net in de fase dat we met alle gemeenten het gesprek aan gaan om de zendvergunning voor vijf jaar te verlengen. We zijn tot de conclusie gekomen dat het anders moet dan de afgelopen vijf jaar. Met dezelfde mensen en dezelfde begroting werken als in de periode dat we alleen omroep waren van Noordwijk en Noordwijkerhout, dat kan niet meer. We hebben een ambitieus plan geschreven en dat zouden we – gekoppeld aan de verlenging van de zendvergunning – met de vijf gemeenten bepreken. Wie zou dat gaan bespreken? Leo natuurlijk, bijgestaan door een tweede bestuurslid. Dat moeten we nu anders gaan organiseren. We moesten snel handelen want het eerste gesprek stond al afgelopen week in de agenda.

De afloop van de gesprekken met de vijf gemeenten leest u later, wij gaan er in ieder geval vol voor: we geloven heilig in de rol die een goede – op zijn taak goed uitgeruste – streekomroep kan spelen in de Bollenstreek. Die mooie streek, met zijn mooie mensen. Die streek moet het voortaan doen zonder een echte Bollenstreker. Een man met een groot hart voor de streek. En voor de omroep. Leo, bedankt.

Ard Zandbergen

Hoofdredacteur Bo

ard@bollenstreekomroep.nl