Plan ProRail voor minder geluidsoverlast bij spoor

Teylingen n ProRail heeft het voornemen om geluidsreducerende maatregelen te nemen langs delen van het spoor. Die worden opgenomen in het Meerjaren Programma Geluidsanering (MJPG), die ProRail nu aan het opstellen is. Eén van de plekken is de zuidzijde van het NS-station in Voorhout, langs de Spoorlaan. Op het perron 2 komen geluidschermen.

Het duurt nog wel even voor de schermen er komen, want eerst moet het MJPG zijn afgerond en wordt in de projecten een prioritering aangebracht. Wanneer ProRail het complete saneringsplan heeft bekendgemaakt, kunnen bewoners hierop inspreken. De verwachting is dat dit in 2019 zal plaatsvinden.

Dempers of scherm

De voorgenomen sanerende maatregelen bestaan uit twee mogelijkheden: het toepassen van raildempers of het plaatsen van geluidschermen. Verspreid over de gemeente wordt voor een plek de ene of andere mogelijkheid gekozen. In Voorhout treft het de 's Gravendamseweg, Spoorlaan, Kalmoeshof, Jacoba van Beierenhof en de Rooseveltlaan. In Warmond de Narcissenhof en Padoxlaan. Verder in Sassenheim de Rijksstraatweg, Wasbeeklaan, de Jachthaven en de Menneweg.

Spoorlaan

Voor het plan voor de Spoorlaan heeft B&W een zienswijze ingediend. Voor de overige locaties waar wordt voorgenomen geluidschermen te plaatsen, bestaan geen bezwaren van landschappelijke aard of de sociale veiligheid. Indien de gemeente geen zienswijze wordt ingediend bestaat de kans dat ProRail kiest voor een 'standaard', goedkope variant van een geluidscherm en dat zou mogelijk onwenselijk kunnen zijn. (NK)


CDA ontstemd over uitblijven armoedebeleid

Teylingen n Raadslid Sybrinne de Vries (CDA) heeft vragen aan B&W gesteld over het uitblijven van de uitwerking van het gemeentelijke armoedebeleid en het niet nakomen van toezeggingen.

Door Nico Kuyt

Vorig jaar maart is in de raadscommissie Welzijn het armoedebeleid initieel besproken en het stuk zou verder worden uitgewerkt en op een later moment de gemeenteraad worden voorgelegd. In november is verder afgesproken dat de sociale participatie voor kinderen daarbij betrokken zou worden. De toezegging is door B&W gedaan dat nog in deze raadsperiode de bespreking zou plaatsvinden. Op 12 februari aanstaande is de laatste raadscommissie Welzijn voor de verkiezingen op 21 maart en het armoedebeleid staat voor die vergadering nog niet geagendeerd, maar voor april. Met de ambtelijke fusie tussen Teylingen, Lisse en Hillegom zou de gemeente minder kwetsbaar worden en bovendien ook de kwaliteit van dienstverlening zou verhogen. Maar het niet tijdig nakomen van toezeggingen en het uitblijven van geconcretiseerd beleid voor kwetsbare mensen in Teylingen lijkt een structureel karakter te krijgen, zo stelt De Vries en wil vóór de laatste vergadering van de raadscommissie Welzijn haar vragen opgehelderd zien.