Kleintje Pils in Salt Lake City. Foto's onder: in het Holland House en een ontmoeting met koningin Maxima. | Foto: pr.
Kleintje Pils in Salt Lake City. Foto's onder: in het Holland House en een ontmoeting met koningin Maxima. | Foto: pr. Foto: pr.

'We staan deze Olympische Spelen hopelijk vaak in het Holland House'

Sassenheim n Eerder maakten het publiek in Nagano, Salt Lake City, Torino, Vancouver en Sotsji al kennis met Kleintje Pils. De veertien leden van het Sassenheimse dweilorkest vertrekken deze week naar hun zesde Olympische Spelen, in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Deelname aan zes Olympische Spelen is voor topsporters niet weggelegd, maar de mannen van Kleintje Pils zijn er weer bij. Het orkest zorgt al jarenlang voor de sfeer in (Olympische) stadions en ook in Pyeongchang gaan ze dat tien dagen doen.

Welke Spelen zijn jullie het meest bijgebleven en waarom?

"De Spelen in Salt Lake City, die waren een aantal maanden na de aanslag op de Twin Towers in New York. De veiligheidsmaatregelen waren zo streng, maar de organisatie door de Amerikanen was perfect. We hoorden regelmatig de opmerking van het Amerikaanse publiek "Your band makes me smile and I feel happy for the first time since Nine Eleven". Blijkbaar hebben we toen iets los gemaakt bij het publiek."

Hoe bereiden jullie je voor?

"Iedere keer zijn de voorbereidingen anders. De Japanse organisatie van de Spelen in Nagano 1998 lieten niets aan het toeval over. Alles was tot in de puntjes geregeld. In Turijn 2006 was dat wel even anders. De Italianen lieten het programma veel meer afhangen van onze eigen ervaring en invulling. Dat betekende veel improviseren. We hebben gelukkig onze draaiboeken, documenten en checklisten paraat, waardoor we er zelf voor zorgen dat we goed voorbereid zijn en niet meer voor verrassingen komen te staan. We maken daarbij gebruik van ieders talent van de bandleden."

Waar spelen jullie?

We gaan van 8 tot en met 14 februari naar Zuid-Korea. De eerste dagen spelen we bij schaatswedstrijden en op 13 februari bij twee ijshockeywedstrijden.

Hoe ziet een dag in Pyeongchang er voor jullie uit?

"De schaatswedstrijden worden daar in de avonduren gereden. Er is acht uur tijdsverschil met Nederland, zodat het hier overdag op tv komt. We treden ook op bij ijshockeywedstrijden en bij ceremonies en hopelijk ook vaak in Holland House. Want het moet daar een feestje worden als de Nederlandse sporters medailles winnen!"

Hebben jullie een vast ritueel?

"Ontbijten is altijd een mooi startpunt van de dag. We hebben in Gangneung, op korte afstand van het schaatsstadion, een eigen huis tot onze beschikking met daarin een grote keuken, dus dat wordt elke ochtend eieren bakken en veel kopjes koffie drinken om de dag goed te starten. We bepalen altijd pas ter plaatse in het stadion welke muzieknummers we gaan spelen. De samenstelling van het publiek is daarbij essentieel. Zelfs voor welk vak we staan is van groot belang. Dat merken we met onze ervaring snel genoeg."

Worden jullie herkend door atleten en hun staf?

"We hebben natuurlijk contact met de sporters en coaches, maar we zullen ze nooit storen in hun concentratie. De atleten hebben vier jaar hard getraind om een topprestatie te leveren. Dan is de ontlading extra groot bij medaillewinst. Dat moet gevierd worden en dan zijn wij erbij. Dus meestal pas na de wedstrijd is er contact."

Wat is jullie favoriete nummer om te spelen?

"Ons repertoire bestaat uit ongeveer driehonderd nummers. Toch blijft er meestal een selectie van tachtig tot honderd topnummers. Gelukkig vernieuwen we nog steeds, waardoor het voor ons en voor het publiek verrassend blijft."

Hoe zien kijkers snel dat Kleintje Pils erbij is?

"Onze Hollandse oranje outfit, compleet met klompen is ook een beetje ons handelsmerk. En… toeval of niet, ons koninklijk paar en onze premier zijn precies bij de schaatswedstrijden als Kleintje Pils daar ook is!".

Afbeelding
Afbeelding