Afbeelding
Foto: pr.

Campagneleiders gezamenlijk aan de slag voor gemeenteraadsverkiezingen

Teylingen n De campagnetijd is begonnen en traditiegetrouw zijn ook de campagneleiders van de zeven politieke partijen in Teylingen van start gegaan met hun gezamenlijke campagneleidersbijeenkomsten. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart spreken de campagneleiders elkaar maandelijks over de verkiezingstijd en activiteiten voor alle partijen.

Tijdens de bijeenkomsten wordt er onder andere gesproken over vormgeving van de verkiezingsmarkt, afspraken omtrent promotie en over gezamenlijke activiteiten zoals deelname aan debatten. Met de bijeenkomsten willen de partijen een eerlijke en goedgeorganiseerde campagnestrijd benadrukken. De campagneleiders doen dit in samenspraak met de griffie van de Gemeente Teylingen.

Op de foto alle campagneleiders. Diverse partijen hebben meerdere campagneleiders aangesteld. V.l.n.r: Gerben Dijkstra (CDA), Robin Konings (VVD), Martijn van Duijvenbode (Trilokaal), Arendo Schreurs (D66), Mirjam Mack (ChristenUnie), Wim de Winter (CDA), Sandra Jasperse (Trilokaal), Paul Witteman (PvdA), Wouter van Teylingen (D66) en Helmar van der Ploeg (GroenLinks).


'Integratie is een langdurig proces'

Teylingen n Anderhalf jaar lang begeleidde Ineke van Winden als coördinator Integratie Statushouders vluchtelingen en vrijwilligers in Teylingen. Vorige week was de laatste van het project sociale integratie statushouders.

"Ik heb veel geleerd van mogelijkheden en onmogelijkheden van integratie. Bij mij is het besef sterker geworden dat statushouders zo snel mogelijk actief willen worden en dat het leren en beheersen van de Nederlandse taal een zeer belangrijkste vereiste is om te kunnen integreren," antwoordt Van Winden op de vraag wat ze de afgelopen anderhalf jaar heeft geleerd in Teylingen. Ze vervolgt: "Wat ik ook heb gemerkt, is dat er veel mensen in Teylingen willen meewerken aan integratie. Maar dat ze soms dat zetje nodig hebben om het te doen. Voor statushouders is het heel belangrijk om een Nederlands netwerk op te bouwen. Dat is niet alleen goed voor de taal, maar ook voor de mogelijkheden om aan stageplaatsen en werk te komen. Ik heb gezien dat er belangstelling is en welwillendheid. Maar soms ook veel angst bij bestaande organisaties om buiten de lijntjes te kleuren en experimenten aan te gaan of echt samen te werken. Terwijl experimenteren juist nodig is bij integratie. Er is geen blauwdruk."

Verschillen

Als taak had Van Winden vooral om, onder de vlag van Welzijn Teylingen, te zorgen voor verbinding tussen statushouders, vrijwilligers, mogelijke werkplaatsen en organisaties. In samenwerking met deze krant werd de serie 'Nieuwe Gezichten' gepubliceerd, om zo een beeld van statushouders in Teylingen te geven. Een idee van Van Winden, die verbinding belangrijk vindt.

"Ik hoop dat in Teylingen inmiddels het besef is gegroeid -mede door mijn werk- dat statushouders een zeer heterogene groep vormen. Ze hebben verschillende achtergronden door land van herkomst en regio (stad en platteland), verschillende opleidingsniveaus, moderne en conservatieve achtergronden en religieus of niet-religieus zijn. Maatwerk en een individuele begeleiding zijn cruciaal voor het slagen van integratie. Statushouders hebben een gezicht gekregen. Ook binnen Welzijn Teylingen is dat gebeurd, en elders in de gemeente. Daarom zijn er inmiddels meer inwoners en organisaties die zich openstellen voor vluchtelingen."

Daarnaast zijn voor Van Winden nog twee dingen duidelijk geworden: zowel statushouders als organisaties hebben behoefte aan informatie. "Statushouders willen bijvoorbeeld meer weten over mondhygiëne, verzekeringen, maar ook over de procedures bij de ISD en over opvoeden in Nederland. Maatschappelijke organisaties willen juist weten hoe met statushouders om te gaan of hoe ze ze kunnen bereiken."

Zelf hun weg vinden

Met het afronden van het project, is de vraag waar statushouders voortaan terecht kunnen met vragen en voor bemiddeling. Van Winden: "Voor een deel bij Welzijn Teylingen, hoewel de capaciteit daar erg beperkt is. Voor een deel hoop ik dat ze zelf hun weg al een beetje kunnen vinden door het netwerk dat ze inmiddels hebben opgebouwd. Daarnaast kunnen ze naar alle professionele organisaties en vrijwilligersorganisaties die er nu zijn, en dan maar hopen dat ze voldoende geëquipeerd zijn. Tot slot is VluchtelingenWerk er nog voor hun gebruikelijke werk, zoals maatschappelijke begeleiding en gezinshereniging".

Langdurig proces

Het werk van Van Winden in Teylingen stopt, maar desgevraagd kijkt ze toch vooruit en antwoordt op de vraag waar in de toekomst in Teylingen aan gewerkt moet worden: "Wat mijns inziens belangrijk is, is dat we beseffen dat integratie een langdurig proces is. Nu de grote instroom van vluchtelingen al weer een hele tijd achter ons ligt, lijkt niet iedereen te beseffen dat het nog steeds van het allergrootste belang is dat we dit onderwerp serieus blijven nemen. Intensieve begeleiding vanuit een integrale aanpak gedurende de eerste jaren is nodig om op termijn mensen goed te laten integreren. Daar ben ik van overtuigd. En in Teylingen, net als in veel andere gemeenten in Nederland doen we dat helaas veel te weinig."

"Enkele maanden geleden kwam het Sociaal Cultureel Planbureau met een rapport over Somaliërs, die slecht geïntegreerd zijn. Als we te weinig investeren zal het met de Eritreeërs en een deel van de Syriërs ook zo gaan. Daarom is het van belang om nu sterker in te zetten op onderwijs en toeleiding naar werk. Laat waar mogelijk statushouders, ook de dertigers, een extra taalcursus doen zodat ze een vervolgopleiding kunnen volgen op MBO-niveau. We zijn nu eenmaal een land van papieren en diploma's. Velen willen graag in de bouw werken of in de zorg, werkvelden waar we steeds grotere tekorten gaan zien in de komende jaren. Laten we de statushouders, die er de capaciteiten voor en interesse in hebben, vaardigheden opdoen, zodat ze nog decennia in die sectoren kunnen werken. Het is in niemands belang dat ze in de uitkering blijven. Ook de statushouders zelf hebben behoefte aan perspectief."

Afbeelding