Het Prinsenpaar en de adjudanten op bezoek bij mevrouw Van Duin. | Foto: pr.
Het Prinsenpaar en de adjudanten op bezoek bij mevrouw Van Duin. | Foto: pr. Foto: pr.

Fruitmanden Express bezorgt blijdschap in Bokkendorp

Voorhout n Ruim honderd fruitmanden zijn op zondag 11 februari door vrijwilligers van carnavalsvereniging De Bokken rondgebracht. De Fruitmanden Express zorgt voor een lach en een traan. 'Carnaval is meer dan polonaise en bier.'

Met een lach op haar gezicht doet mevrouw Van Duin (87) de deur open. Het bonte gezelschap voor haar deur, bestaande uit Prins Ron, Prinses Sandy en de adjudanten, krijgt een hartelijk ontvangst. "Kom binnen," zegt ze, nadat ze van het prinsenpaar de fruitmand en het bloemetje in ontvangst heeft genomen. Zowel de prins en prinses krijgen een kus, voor Grote Bok Hans van Duin - vrijwilliger van het jaar bij de vereniging- is er een knuffel. Niet voor niets natuurlijk, want hij is ook haar zoon.

Ze had het Prinsenpaar stiekem wel verwacht, zegt ze even later in de knusse woonkamer. "En het is vooral heel gezellig!", vervolgt ze, om zich daarna tot Sandy te richten: "Hoe gaat het? Is het nog vol te houden? Vast wel, want jullie zijn nog jong!"

Betrokken

Die betrokkenheid en interactie, daar draait de Fruitmanden Express om, legt Ton Wolvers eerder die dag uit in de kantine van Foreholte. Samen met zijn vrouw Edith en met Plonie van Leeuwen coördineert hij vanaf daar de bezoekjes. In totaal twintig auto's met daarin vier of vijf vrijwilligers bezoeken 's middags Voorhouters die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Wolvers: "Dat zijn mensen die ziek of eenzaam zijn. We bezoeken ze thuis, maar ook in de ziekenhuizen of revalidatiecentra. We willen ze laten weten dat we aan ze denken. Carnaval is veel meer dan bier drinken en polonaise lopen. Dat is wat mensen zien tijdens de feesten, maar daarnaast zijn we ook maatschappelijk betrokken. We nemen een fruitmandje mee, bieden een luisterend oor en zorgen voor wat gezelligheid. Zo kunnen ze soms ook even hun zorgen vergeten. Daar draait het carnaval om". Plonie is al twintig jaar spin in het web en geniet nog steeds. "Ik breng altijd de plantjes rond in de Agnes, tegelijkertijd met mijn koffieronde. Mensen zijn dan altijd erg verrast, zo leuk!"

Betekenen

Inmiddels worden er op zondagmiddag ruim 120 pakketten met fruit cadeau gedaan. Het begon echter met een ziekenbezoekje aan een lid van de Raad van Elf, in 1977. Veertig jaar later is het uitgegroeid tot een traditie. De Express heeft een vaste plek op de agenda, en ook in het hart van de vrijwilligers. De oud-prinsen, huidige raad van elf, het prinsenpaar en jeugdprinsenpaar zijn allemaal een zondagmiddag op pad. Voor Prins Ron en Prinses Sandy volgen na het bezoek aan mevrouw Van Duin nog acht fruitmanden. Zo'n vol middagprogramma vinden ze, een dag na de optocht, echter geen probleem. Ron: "Je maakt soms best dingen mee. Een enkele keer pinken mensen een traantje weg, maar iedereen is blij dat je er bent. Dat geeft een heel goed gevoel. Je merkt echt dat je iets kunt betekenen".