'Busje komt zo' is motto in vastentijd

Teylingen n Na carnavalsdinsdag, als het gedaan is met het feestgedruis, beginnen de veertig dagen voorbereiding op Pasen. Naast de bezinning op eigen gedrag wordt er in die tijd traditiegetrouw ook gekeken of er wat voor een ander kan worden gedaan. Even minderen voor een ander. In de parochie Sint Maarten wordt in de vastentijd al enige jaren actie gevoerd voor een project in Oyugis, Kenia.

De Fraters van Tilburg zijn in 1996 in Kenia het Oyugis Integrated Project (O.I.P.) gestart om aids te bestrijden en de meer dan 2000 wezen van de aids slachtoffers te helpen een bestaan op te bouwen.

Schoolbus

Vanaf 2014 slaagt de parochie er elk jaar in een belangrijke bijdrage te leveren aan dit project. Van eenvoudige en bruikbare levensbehoeften tot bijdragen in studiefondsen. In 2016 heeft de parochie het mogelijk gemaakt om een waterput te slaan en een slaapzaal en bibliotheek op te knappen.

Dit jaar gaat de parochie opnieuw aan de slag voor Oyugis. Het doel is om te sparen voor een (tweedehandse) bus met een capaciteit van 30 personen, die het vervoer van de scholieren en de diverse andere groepen kan verzorgen naar verschillende bestemmingen. Nu gaat dat vaak te voet, dat kost veel tijd en is niet erg veilig. Ook voor bezoek aan bijvoorbeeld het ziekenhuis gaat de bus dienst doen.

Activiteiten

In alle parochiekernen zijn er activiteiten gedurende de vastentijd om geld in te zamelen: verkoopacties van planten en bloemen, paasbroden, wijn, bewaarengeltjes en paraplu's. Er zijn solidariteitsmaaltijden en er is een fancy-fair. Iedere parochiekern heeft een eigen programma maar er zijn ook een aantal gezamenlijke acties. Zo gaat diaken Bertijn Prins op zaterdag 3 maart weer wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen en is er op zaterdag 24 maart een golfwedstrijd bij Tespelduyn. Deelnemers strijden om de eerste Sint Maarten bokaal.

Meer informatie over de vastentijd en aanmelden voor activiteiten, is te vinden op www.parochiesintmaarten.nl.