Meesterpianist Bernd Brackman speelt werken van Bach. | Foto: pr./Henk Keijzer
Meesterpianist Bernd Brackman speelt werken van Bach. | Foto: pr./Henk Keijzer Foto: pr./Henk Keijzer

De Partita's van Bach

Warmond n Meesterpianist Bernd Brackman vertolkt op zondag 25 februari drie van de zes Partita's van Bach in theater Het Trefpunt (Herenweg 80). Het concert begint om 15.00 uur.

Brackman is groot bewonderaar van Bach: "Het oeuvre voor klavier van Johann Sebastian Bach (1685–1750) staat tot op de dag van vandaag op eenzame hoogte in de Westerse muziekgeschiedenis. De enorme omvang daarvan – hij schreef ruim duizend werken –, de perfectie en de diepe, menselijke waardigheid in zijn composities, was voor talrijke componisten na hem een absoluut ijkpunt," zo legt de pianist de waarde van het werk uit. "Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Mendelssohn, Brahms, om maar enkelen te noemen, speelden of lazen zijn werken in eerbied en bewondering. Bachs zes Partita's ontstonden in de jaren 1725–1731. Deze danssuites hebben ieder een zeer verschillend karakter. De Tweede partita in c, waarmee ik mijn recital open, is duister, hartstochtelijk, opzwepend, virtuoos, bijna Beethoveniaans. De Vijfde partita in G is welhaast het tegendeel: vrolijk, over elkaar heen buitelende arabesken en guirlanden, rondfladderende vlinders en kolibries in een zonovergoten Italiaans landschap. Na de pauze de Partita nr. 6, wellicht de meest persoonlijke van allemaal, die niet toevallig met de Matthäus Passion de toonsoort gemeen heeft: e kleine terts – de toonsoort van het lijden van Jezus, en daarmee van het lijden van de hele wereld."

Kaarten a 20 euro zijn te koop via www.theaterhettrefpunt.nl, op de middag zelf aan de zaal of bij de VVV, Gemeentehaven 3 in Warmond.