Iedereen is hard nodig bij SassemKwizzt

Sassenheim n Een kroegquiz, maar dan met veel grotere teams en naast vragen, zijn er ook opdrachten. Dat is kortweg de Kwizz. Een fenomeen in Brabant, maar nog onbekend in Teylingen. 'Er moet iemand zijn die het voor het eerst organiseert,' dacht Linda van Soerland. De van oorsprong Brabantse wil ook heel Sassenheim op de been krijgen tijdens de eerste editie van SassemKwizzt.

Linda was drie keer deelnemer bij Ons Dorp Kwist. Nu ze al langere tijd in Sassenheim woont, leek het haar ook wel wat voor haar nieuwe dorpsgenoten. "Sassenheim is echt een kern met een groot verenigingsleven. Veel mensen kennen elkaar en er worden evenementen gehouden waar altijd veel mensen aan meedoen. Het leek me gewoon heel gaaf als het hier ook gehouden kon worden, maar er moet iemand zijn die het 'lanceert'."

Samen met een groep vrijwilligers heeft ze als voorzitter van de stichting inmiddels de eerste editie van SassemKwizzt opgezet. Op vrijdag 23 maart is dé grote avond. Deelnemers halen aan het begin van de avond als team het quizboek met de vragen op, en aan het einde van de avond leveren ze deze zoveel mogelijk ingevuld weer in. De Kwizz bestaat uit kennisvragen, maar ook uit doe-opdrachten en een geheime opdracht. Deelnemers uit Voorhout en Warmond mogen ook meedoen, maar moeten wel op een locatie in Sassenheim zijn. Al zeventig teams hebben zich aangemeld, maar er is plek voor meer, zegt Linda. "Officieel hebben we het maximum aantal op 100 gezet, dat leek ons in het begin absurd veel, maar dat komt nu toch heel dichtbij. Maar als team 101 zich meldt, dan kunnen die er ook nog wel bij..."

Iedereen kan een team aanmelden, dat bestaat uit een flink aantal leden. Waarom tien tot vijftien personen per team? Linda: "Omdat je iedereen heel hard nodig hebt! Je hebt mensen nodig om echt dingen op te zoeken, maar tegelijkertijd ook teamleden die gaan puzzelen, die voor opdrachten 'op pad' gaan en iemand voor de geheime opdracht. De ervaring leert dat het erg gezellig is, maar ook hard doorwerken. En met hoe meer mensen je bent, hoe groter de kans dat je meer vragen kunt beantwoorden."

Muffins bakken

Ook anders dan bij een kroegquiz zijn de doe-opdrachten. Als ervaringsdeskundige wil de voorzitter best een opdracht delen, maar niet de leukste. "Die komt dit jaar terug in SassemKwizzt! Een ander voorbeeld is een zelfgebakken muffin inleveren. Eén team was zo gehaaid om alle pakken met muffinmix in de supermarkt op te kopen, om zo de andere teams een hak te zetten. Wij hadden de ingrediënten gelukkig al in huis..."

Ook meedoen? Inschrijven kan nog steeds, via www.sassemkwizzt.nl. De prijsuitreiking is tijdens een feestavond op zaterdag 14 april.