Woordvoerder namens de bezorgde ouders, Evelyn Schuil-Vlassak, spreekt de commissie toe. | Foto: NK
Woordvoerder namens de bezorgde ouders, Evelyn Schuil-Vlassak, spreekt de commissie toe. | Foto: NK Foto:

Te vroeg voor nieuwbouw IKC

Sassenheim n De raadscommissie Welzijn vindt het nog te vroeg om aan wethouder Kees van Velzen een voorbereidingskrediet te geven om een locatie te zoeken voor de nieuwbouw van een Integraal Kindcentrum (IKC) in Sassenheim. Een IKC is een voorziening voor kinderen van 0 tot 12 jaar waarin bijvoorbeeld onderwijs, kinderopvang, buitenschoolse opvang en eventueel welzijnsvoorzieningen gecombineerd zijn.

Door Nico Kuyt

De meer dan 40-jarige basisschool De Kinderburg aan de Knorrenburgerlaan voldoet niet meer aan de huidige eisen. Het schoolbestuur van de Sophia-scholen heeft onder andere door het dalende leerlingenaantal en op basis van een spreidingsplan voor de scholen, de wens uitgesproken om te komen tot een fusie van De Kinderburg en De Rank en wil op termijn afstand doen van het schoolgebouw van De Rank op de St. Antoniuslaan. De verkenningen hiervoor zijn gestart.

Het bestuur denkt aan een IKC met circa 400 leerlingen. Onderzocht dient te worden of het gebouw op de bestaande locatie van De Kinderburg kan komen of een eventueel andere locatie. De gemeenteraad werd daarom gevraagd voor een locatieonderzoek een krediet van 100.000 euro beschikbaar te stellen.

Kritisch

Vooraf aan de voorbespreking in de raadscommissie hadden bezorgde ouders een brandbrief gestuurd en woordvoerster Evelyn Schuil-Vlassak kwam de commissie toespreken. Zij plaatste vraagtekens bij de wenselijkheid van een fusie en het slagen van een IKC. De Rank is de enige protestantse school in Sassenheim. Als deze verdwijnt zou dat een verschraling van het onderwijsaanbod betekenen. De ouders wensen een objectief onderzoek naar de behoefte voor een IKC en willen dat meerdere scenario's in beeld gebracht worden, waaronder De Rank in stand laten, of verhuizen, maar de scholen afzonderlijk laten. Schuil wees op de onrust die is ontstaan en dat de ouders niet betrokken zijn bij de plannen. Enkele ouders hebben al aangegeven hun kind van school te halen.

Op haar beurt wees bestuurder Sylvia Spierenburg van de Sophia Scholen dat nog niets zeker is. Het moet allemaal nog worden bekeken. Met de ouders wordt een informatieavond belegd.

Te vroeg

Een grote meerderheid van de fracties vond het toch te vroeg om al geld beschikbaar te stellen voor een locatieonderzoek. Is een IKC wel noodzakelijk? Kan De Kinderburg niet fuseren met een andere school. Waarom niet eerst een visie, een behoefteonderzoek en dan pas komen met een locatieonderzoek. Welke functies komen er in het IKC? En eerst maar ook een goed participatietraject doorlopen met ouders en medezeggenschapsraad.

De aanvraag voor het krediet werd weer in handen gegeven van de wethouder. De gemeenteraad neemt er op 8 maart geen besluit over.

Onrust onder ouders van De Rank over mogelijk verdwijnen laatste protestantse basisschool