Wethouder Bas Brekelmans plantte de eerste boom. Dit stuk wordt onderdeel van een ecologische verbindingszone. | Foto: pr.
Wethouder Bas Brekelmans plantte de eerste boom. Dit stuk wordt onderdeel van een ecologische verbindingszone. | Foto: pr. Foto:

n 'Klein Overbosch' bij aanleg Noordelijke Randweg

Voorhout n Voor de Stichting Vrienden van het Overbosch was dinsdag 13 februari een historisch moment. Twee jaar geleden verdween een stukje van het bos vanwege de aanleg van de rotonde bij de Nagelbrug. Maar dat verloren gegane stukje Overbosch werd deze dag opnieuw aangeplant, en zelfs met rente.

De Stichting Vrienden van het Overbosch heeft enkele jaren terug stevig onderhandeld met de Provincie Zuid-Holland. De inzet van die onderhandelingen was: als er een stukje bos weg moet, wat is dan de tegenprestatie? Het leidde tot een overeenkomst, waarbij niet alleen binnen het bos nieuwe natuur wordt aangelegd, maar ook buiten het Overbosch.

Voor de rotonde verdween 600 m2 van het Overbosch, maar op dinsdag 13 februari werd voor 1.500 m2 aan nieuwe bosnatuur geplant bij de Noordwijkerhoekbrug. Wethouder Bas Brekelmans plantte de eerste boom, van de in totaal ruim 350 bomen. Joep Derksen, voorzitter van de Stichting Vrienden van het Overbosch, is blij dat de afspraken uit de onderhandelingen nu worden uitgevoerd. ,,Het initiatief om bosnatuur terug te laten komen in deze ecologische zone, tussen de nieuwe Noordelijke Randweg en de Haarlemmer Trekvaart, komt van de stichting. We vinden dan ook, dat dit nieuwe bos de naam 'Klein Overbosch' moet krijgen. De natuurcompensatie, die binnen het Overbosch plaats vindt, onder meer in de vorm van nieuwe bomen en struiken, vindt het komende jaar plaats.