Een Verrijk je Buurt Toolbox voor Margriet Duivenvoorde (l) en interim-wijkregisseur Esther den Hertog. | Foto: pr./Valerie Kuypers
Een Verrijk je Buurt Toolbox voor Margriet Duivenvoorde (l) en interim-wijkregisseur Esther den Hertog. | Foto: pr./Valerie Kuypers Foto: pr.

Fonds 1818 viert verjaardag met bijdrages voor de buurt

Teylingen n Plantenbakken aan de brug of een buurtfeest. Bij Fonds 1818 vieren ze hun tweehonderdste verjaardag met extra aandacht voor kleine buurtinitiatieven. Tijdens in totaal 27 Inspiratiecafés worden buurtbewoners op weg geholpen om hun ideeën te realiseren.

Veel buren willen maar wat graag gebruik maken van het verjaardagscadeautje van Fonds 1818: maximaal 3.000 euro voor hun initiatief. Projectleider Marjet van Os is blij met de belangstelling: "We krijgen ieder jaar heel veel aanvragen binnen, maar merken dat buurtinitiatieven minder bekend met ons zijn. Met de Inspiratiecafés willen we nog meer mensen bereiken." Dat blijkt aardig gelukt in Teylingen. Kleine initiatieven en grote projecten komen langs in de kleine zaal van Het Trefpunt in Warmond. Zo'n dertig belangstellenden bespreken in kleine groepen hun ideeën, en krijgen tips van de welzijnsadviseurs, wijkregisseurs en medewerkers van Fonds 1818. Daaronder zijn veel vertegenwoordigers van verenigingen of stichtingen. Bas Versluijs en Ton Koster van scouting Boerhaavegroep willen op zaterdag 2 juni een open dag door Voorhout organiseren. "Kijk of je kan samenwerken met andere verenigingen binnen Voorhout", geeft Marian Kofoed van Welzijn Teylingen hen mee. "Zorg dat meer organisaties betrokken zijn, dat maakt de kans op een succesvolle aanvraag groter." Ideeën die passen bij Verrijk je Buurt, komen na beoordeling in aanmerking voor een donatie. Maar dat is niet het enige. Buren kunnen ook beroep doen op een adviseur die hen helpt bij het opstellen van de plannen. Dat lijkt voor Marije van Leeuwen en Marjolein van Dorssen een goed aanbod. Hun zoons spraken drie dagen eerder in tijdens de commissie Welzijn over hun idee voor wielerpark in Teylingen. "Het project is eigenlijk niet echt voor één buurt, meer voor heel Teylingen," zegt Marije. Toch hebben ze wel wat aan de bijeenkomst. Bijvoorbeeld ook aan de tip van Hannerieke Dekkers, die als bewoners samen met vijf andere buurtgenoten betrokken is bij de grote vernieuwing van Speel- en Ontmoetingsplaats De Geest. Dankzij fondsenwerving en vele uren vrijwillige inzet, is hun gedroomde speeltuin voor de buurt bijna klaar. Op 14 april staat de officiële opening gepland. "Je moet een beetje 'brutaal' zijn en gewoon beginnen. Daarna ging het balletje snel rollen."